Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 08:42

Izlet "Sedam slapova" članova HPD Sokolovac

BUZET - U organizaciji HPD Sokolovac Požega, od 03 do 05. 03 .2023, planinari su uživali u lijepom vremenu i čarima zelene Istre. U okolici Buzeta nalazi se atraktivna staza i vrlo posjećena izletnička destinacija. Staza Sedam slapova je uređena šetnica koja vodi od grada Buzeta do mjesta Kotli i nazad kanjonima Mirne i njenih pritoka. Naravno, najzanimljivije je uz slapove.

U proljeće, kada ima obilje vode, krenite u cjelodnevni obilazak oko 15 km duge staze. Tako su učinili i požeški planinari, njih 21. U suton prošetali su uličicama Motovuna, najbolje očuvane istarske utvrde smještene na vrhu brežuljka. Sljedeći dan u programu je Žbevnica (1014 mnv). Nalazi se na zapadnom dijelu Ćićarije i najzapadniji je hrvatski tisućnjak.

Tura je kružna: planinarska kuća Žbevnica - izvori - vrh Žbevnice - Staje - planinarska kuća Žbevnica. Iako je padina na usponu strma, staza polagano vodi do vrha. S travnatog vrha se pružaju vidici na Ćićariju, Učku i Sloveniju. Spust je također blag pa se ova staza može preporučiti za sve generacije planinara. I za kraj, šetnja po Humu – najmanjem gradu na svijetu.

Vodič izlet je bio Dražen Jakoubek.

Pročitano 54 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 08:46