Utorak, 11 Travanj 2023 07:52

Uskrsni ponedjeljak članova HPD Sokolovac na Krndiji

KRNDIJA - Svakoga tjedna planinarke i planinari HPD Sokolovac uživaju provodeći vikende u planinama. Svoju ljubav prema prirodi na uskrsni ponedjeljak ostvarili su na slavonskoj planini Krndiji koja se pruža u smjeru sjeverozapad–jugoistok u duljini oko 30 km.

Uspeli su se grebenom Dilj na Krndiji na vrh Lipe 760 m, te nastavili svoj put do vidikovca Rogin kamen s kojega se pogled širi po čitavoj Požeškoj kotlini. Nakon kave, kolača i veselih razgovora nastavljaju hodati do Lovačke kuće Dobra voda.

Tu su, kako to planinarski običaji nalažu, zajednički ručali različite uskrsne delicije. Na ovom području obišli su izvor neobičnog naziva "Izvor uzdisaja." Dalje su svoj put nastavili preko Tromeđe prema najvišem vrhu Krndije Kapovcu 792 m. Vrh je, kao i cijela planina šumovit, a na njemu se nalazi izdaleka uočljiv televizijski odašiljač.

Na nekim kartama vrh je označen imenom Kapavac, no među planinarima uvriježen je naziv Kapovac. Nakon uživanja u prekrasnim vidicima spustili su se Jarčevcem i kanjonom Remetske i Velike rijeke. Na ovom dijelu hodali su gotovo sat vremena slušajući smirujuće zvukove tekuće vode.

Diveći se divljini Krndije preskakali su i provlačili se ispod mnogobrojnih povaljenih stabla sve do polazne točke. Ukupno su tijekom ovog prekrasnog proljetnog dana prehodali 19 kilometara. Ovaj izlet organizirao je i realizirao Krešimir Bubak.

Članovi HPD Sokolovac vesele se mnogim novim planinarskim avanturama te pozivaju sve ljubitelje prirode da im se pridruže u ovoj slavljeničkoj 125. godini od osnutka njihovog planinarskog društva.

Pročitano 250 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Travanj 2023 07:57