Ponedjeljak, 24 Travanj 2023 07:49

HPD Gojzerica obilježila Dan planeta Zemlje na Moslavačkoj gori

KUTINA - Članovi HPD-a Gojzerica Požega sudjelovali su jučer na planinarskom pohodu na Moslavačku goru s jezera Mikleuška u neposrednoj blizini Kutine. Organizatori su bili planinarsko društvo Yeti iz Kutine i Turistička zajednica Grada Kutine, a povod obilježavanje Dana planeta Zemlje.

Pohod je pratilo ugodno proljetno vrijeme, pa je i odaziv bio dobar. Kod jezera se okupilo više stotina planinara i rekreativaca te su svi zajedno pošli na stazu u pratnji domaćih vodiča iz PD Yeti. Kružna staza vodila je klancem planinskog potoka, često prelazeći s jedne na drugu stranu.

Sve ovo je usporavalo kretanje, ali ujedno je i davalo jednu dozu zanimljivosti. Sudionici pohoda ”gacali” su po potoku prelazeći s jedne na drugu stranu, sve do prelijepog pavlinskog samostana Bela crkva. Tu su napravili dužu pauzu uz zanimljivo predavanje iz povijesti, a nakon toga nastavili sve do vrha Humka (488 mnv) najvišeg vrha Moslavačke gore.

Tamo su im domaćini pripremili kekse, sok i vodu za okrjepu prije nastavka staze. Nastavili su šumskim putem do vrha Vis (437 mnv) KTO HPO, iza kojeg se nalazi vidikovac s kojeg se pruža odličan pogled na Moslavinu sve do Save.

Nakon kraće pauze i uživanja u prelijepim vidicima, staza se nastavila natrag na Mikleuško jezero. Usput zastali su kod novoizgrađenog planinarskog skloništa, a osim toga uživali su u dijelu staze koja je osigurana sajlama i koja pruža poseban doživljaj.

Pohod je završio kod jezera Mikleuška, gdje su organizatori za sve polaznike osigurali besplatan grah i piće po popularnim cijenama. Planinari HPD Gojzerica Požega odazvali su se ovom izletu u dosta velikom broju, pod vodstvom vodiča Bore Jukića koji je za izlet doznao od kolegice Melite Mihalić iz PD Zmajevac Novska.

HPD Gojzerica Požega je ovime otvorila novi list suradnje između PD Yeti Kutina, PD Zmajevac Novska i njihovog društva. Nakon dužeg uživanja u hrani, piću i razgovoru, došao je trenutak za oproštaj i polazak kući. Planinari puni dojmova obećali su se odazvati i na godinu, uz želju da prijatelje iz Novske i Kutine vide na 7. obiteljskom izletu u Požegi 10. ožujka 2024. godine.

Do iduće zgode i nezgode!

Pročitano 357 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 02 Svi 2023 14:42