Srijeda, 31 Svi 2023 08:21

"Dani hrvatskih planinara 2023." održat će se 03. i 04. lipnja u Velikoj

VELIKA - "Dani hrvatskih planinara 2023." održat će se u Velikoj na prostoru Parka prirode Papuk od 03. do 04. lipnja.

Hrvatski planinarski savez i Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac“ Požega, u suradnji s Općinom Velika i Turističkom zajednicom „Zlatni Papuk“ pripremaju brojne planinarske aktivnosti.

Program manifestacije predstavili su predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert i Valentin Raguž, pročelnik u Općini Velika.

Središnja svečanost otvorenja bit će se u subotu 03. lipnja u 10,15 sati.

Za sve planinare u subotu poslije planinarskih tura organiziran je besplatni ručak i besplatni čaj u jutarnjim satima ispred Doma u Velikoj. Gosti za noćenje imaju nekoliko opcija počevši od privatnog smještaja, sportske dvorane u Velikoj pa sve do Kamp odmorišta u Dubokoj.

Za sve sudionike bit će organizirano parkiralište kod Crkve Sv. Augustina u Velikoj (autobusi i automobili). U subotu od 18,00 sati predviđen je nastup grupe „Duo amore“ dok od 20,00 sati slijedi Planinarska večer, proglašenje pobjednika na sportskim igrama, dodjela nagrada, druženje planinara uz nastup glazbenog sastava „MIX bend“.

U nedjelju, 04. 06. nakon kave i doručka predviđen je odlazak na staze. Od 15,00 sati predviđen je ručak za sve sudionike uz nastup glazbenog sastava „Duo Amore“ nakon čega slijeda zatvaranje susreta i uručenje zahvalnica. Tijekom oba dana sve sudionike i goste očekuje bogata ugostiteljska ponuda.

"Dani hrvatskih planinara su središnja godišnja planinarska manifestacija u Hrvatskoj. Organizira ga Hrvatski planinarski savez svake godine zajedno s nekom od 340 planinarskih udruga, koliko djeluje u Hrvatskoj. Za domaćina ove godine odabran je požeški HPD Sokolovac, u povodu 125. obljetnice planinarstva u Požegi.

Sokolovac je poznat po bogatoj i raznovrsnoj planinarskoj aktivnosti, među kojima se osobito ističu popularna manifestacija Papučki jaglaci, briga za planinarski dom Lapjak i planinarsku kuću Trišnjica te za brojne planinarske putove u gorju koje okružuje Zlatnu dolinu.

Hrvatski planinari danas brinu o 6500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih objekata. U cilju podizanja sigurnosti i u cilju razvoja turističkih mogućnosti Hrvatski planinarski savez zajedno s Ministarstvom turizma i sporta provodi opsežan projekt uređenja i opremanja planinarske infrastrukture. U Hrvatskom planinarskom savezu danas djeluje oko 40.000 članova.

Iduće godine hrvatski planinari obilježit će 150. obljetnicu organiziranog planinarstva u Hrvatskoj" izjavio je glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar.

 - "Nakon Papučkih jaglaca HPD Sokolovac domaćin je još jedne velike planinarske manifestacije Dana hrvatskih planinara 3.-4.lipnja 2023.g. što je svakako velika odgovornost, ali i izuzetna čast. Za subotu 03. lipnja, kao i za nedjelju 04. lipnja u planu su dvije planinarske ture. Jedna lakša odnosno kondicijski manje zahtjevna te jedna teža za planinare koji su u odličnoj fizičkoj kondiciji,a željni su dobro se ishodati. Krenimo redom u subotu 03.06. nakon svečanog otvaranja u 10 i 15 slijedi u 10 i 30 polazak na planinarske staze. Staza A, kraća staza čiji je vodič Dario Francuz, kreće od Pl.doma Lapjak-Stari grad-Tauberove stijene-Lapjak-Nevoljaš te povratak Šulerovim putem do Pl.doma Lapjak. Trajanje staze je oko 5 h. Obavezno ponijeti 2.l.vode! Staza B,duža staza,čiji je vodič Ratimir Čajka,ujedno i koordinator vodiča, traje između 8-9 h,duga je oko 20 km i ima 1200 m u usponu. Ova staza kreće od Pl.doma Lapjak-Stari grad-Tauberove stijene-Lapjak-Zagrdaska-Padežki vis-Ivačka Glava-Koprivnato brdo-Nevoljaš povratak Šulerovim putem. Staza je zanimljiva,ali dosta zahtjevna tako da ju preporučujem onim planinarima koji su zaista u dobroj fizičkoj kondiciji. Za ovu stazu treba ponijeti 3 l vode. U nedjelju 4.06. u 9 h je polazak na jednu od dvije ponuđene staze. Za kraću C stazu,za koju je predviđeno trajanje hoda oko 5 h, vodič je Tomislav Garilović Kreće se od Pl.doma Lapjak-bazeni-Kaniška glava-Velika bukva-Slatka stijena-Tisica-Šipkovac-Pl.dom Lapjak. Za ovu turu potrebno je ponijeti 2-3- l vode. Za stazu D,dužu stazu,čiji je vodič Dražen Jakoubek,potrebno je između 6-7-h hoda. Pl.dom Lapjak-Kaniška glava-Lipova glava-Češljakovački vis-Tri kruške-Trišnjica-Pl.dom Lapjak. Obavezno je ponijeti oko 3 l vode. Budući da su za svaki dan ponuđene dvije planinarske staze, jedna kraća,manje zahtjevna i jedna duža za jače hodače svatko će moći izabrati stazu koja mu s obzirom na njegove fizičke mogućnosti i želje više odgovara. Bitno je ne precijeniti svoje mogućnosti kako ne bi doveli do problema sebe ili druge planinare. Treba ponijeti dovoljno tekućine kako stoji u uputama vodiča. Na svakoj stazi, uz glavnog vodiča, bit će još 6 pomoćnih vodiča, svi članovi HPD Sokolovac, koji će voditi brigu o svim planinarima, a izlete će osiguravati članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Svim planinarima i posjetiteljima želim lijepo vrijeme,ugodan provod i dobro raspoloženje"- izjavila je Silvija Čajka dopredsjednica HPD Sokolovac Požega.

Pročitano 337 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 01 Lipanj 2023 09:22