Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 08:46

"Zadnja prvog" - tradicionalni pohod članova HPD "Gojzerica" Požega u selo Gazije na Krndiji

GAZIJE - U nedjelju, 28. siječnja 2024. je ponovno održan već tradicionalni planinarski pohod u selo Gazije, koje se nalazi na obroncima Krndije u blizini Feričanaca. Planinarski pohod održan je u spomen na nikad prežaljenog Branka Tivanovca, a organizator je bio HPD Sokol Feričanci.

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega zajedno sa prijateljima iz HPD Vidim Kutjevo uputila se planinskim prijelazom preko Dobre vode, sve do Gazija kako bi s ostalim planinarskim društvima s područja Slavonije obilježila ovaj dan. Pohod je bio cjelodnevni, tako da je započeo u jutarnjim satima u Kutjevu te je završio povratkom u Kutjevo u sami sumrak. Naši planinari obilježili su ovaj dan, zapalivši lampion ispred planinarske kuće u Gazijama u spomen velikom čovjeku.

Osim toga u planinarskoj kući Tivanovo nalazi se spomen plaketa koji je Ivan Šedevi, inače član HPD Gojzerica Požega, posvetio svom pokojnom prijatelju Branku s kojim je zajedno pohodio mnoga hodočašća. Spomen plaketa je u obliku Zastave HPD Gojzerica Požega u kojoj je tiskana fotografija Branka Tivanovca, s posebnom posvetom i postavljena je na zidu unutar objekta. Ovim činom Ivan Šedevi i HPD Gojzerica Požega, zauvijek su obilježili svoju povezanost s Brankom i njegovim popularnim pohodima: ''Prvi zadnjega'' i ''Zadnja prvoga''.

Nastavilo se s ugodnim druženjem uz vatru, razgovor i pregršt delicija. Bilo je tu pečenih kobasica, slanine, masnih lepinja, kuhanog vina, čaja i ostalih napitaka za sve uzvanike. Kako svemu dođe kraj tako je došao i ovom ugodnom druženju te je uslijedio rastanak. Nakon cjelodnevnog uživanja, planinari su se zadovoljni vratili natrag u Požegu.

Do iduće zgode i nezgode!

Pročitano 166 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 08:54