Petak, 12 Travanj 2024 09:20

Izlet planinara HPD „Sokolovac“ Požega - "Sveti Ilija na Pelješcu i sveti Ilija kod Gradcaʺ

POŽEGA / GRADAC - Krećemo u ponoć iz Požege, vozimo se kroz Bosnu i Hercegovinu i nakon nekoliko zaustavljanja dolazimo oko 7 sati u Gradac. Nakon prve jutarnje kave krećemo na uspon na naš prvi vrh za ovaj vikend, Sveti Ilija. Taj vrh je smješten na masivu Biokovo na planini Grabovica i visok je 773mnv.

Uspon započinjemo kod mjesnog groblja Sv. Ante, te prolazimo kroz napušteno selo Miljačići. Put nas vodi lijepo građenom stazom prvo kroz bukovu šumu, a potom kamenjarom sve do izlaska na greben i prijevoj. Nakon dva sata dolazimo na vrh. Na vrhu se zadržavamo sat vremena. Mika kuha kavu, a mi uživamo u pogledima koji su otvoreni na sve strane. S vrha se pruža pogled na prostranstvo Biokova, Baćinska jezera i ušće rijeke Neretve, poluotok Pelješac, te na predivne otoke Hvar, Mljet i Korčulu.

Nakon spuštanja s vrh i kratkog odmora put nastavljamo prema Baćinskim jezerima. Tamo nas dočekuje predivna domaćica, majka našeg današnjeg lađara i vodiča. Nakon što nas je ponudila kavom i finim domaćim vinom sjedamo u stogodišnju lađu. Vožnja lađom traje oko sat vremena i za to vrijeme naš lađar Andro nam pokazuje i objašnjava svu ljepotu Baćinskih jezera. To su prirodna slatkovodna jezera, no na mjestima ima i izvora koji su povezani direktno sa morem. Smještena su svega nekoliko kilometara od Ploča i ima ih sedam, dubine oko 35m. Okružena su livadama, visokim jablanima, te skupinama šaša. Ako se ne želite voziti lađom uz jezera se nalazi i lijepa šetnica. Nakon jezera pun nastavljamo preko novog Pelješkog mosta prema Orebiću.

Na putu do Orebića zaustavljamo se u trgovini i kupujemo sve što nam je potrebno za večeru. Po dolasku smještamo se u predivne apartmane smještene svega na par metara od mora. Najhrabriji su se uspjeli po prvi puta ove godine i okupati u moru. Dečki pripremaju roštilj, slijedi večera i druženje.

Drugi dan ustajemo oko 6 sati. Mika ustaje nešto ranije, jer vozi kombi na mjesto gdje ćemo se spustiti nakon današnje kružne ture. Danas idemo na najviši vrh na Pelješcu Sveti Ilija na visini od 960mnv. Put započinjemo od mora tako da nas danas čeka uspon od gotovo 1000mnv. Za uspon biramo stazu kroja prolazi kroz zaseok Ruskovići gdje nas čeka Mika. Put započinje građenom stazom, naizmjenice prolazimo kroz borovu šumu, dok je drugi dio kamenjar izložen suncu. Iako smo krenuli dosta rano, sunce je već visoko i dosta je vruće, no bili smo spremni na to tako da su ruksaci puni vode. Za nešto više od dva sata dolazimo do planinarskog doma Sveti Ilija gdje susrećemo planinare koji su noćili na domu i upravo se spremaju za povratak u Orebić. Tu pravimo malo dužu pauzu.

Nakon pauze slijedi pola sata strmog uspona do vrha. Na putu do vrha susrećemo i nekoliko divljih konja. Za oko tri sata hoda izlazimo na vrh gdje slijedi odmor i uživanje u prekrasnim panoramskim vidicima na Biokovo, Hvar, Korčulu… Odmah iza nas na vrh dolazi i dvoje planinara iz Slovenije. Kako je još dug put pred nama ne zadržavamo se predugo na vrhu.

Za povratak biramo stazu koja ide pokraj doma i spušta se do franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela gdje nas čeka kombi. Naša ljubazna domaćica ponudila nam je da se vratimo u apartman tako da smo uspjeli istuširati se i spremiti za dug put do Požege. Oko 16 sati krećemo na put. U Livnu se zaustavljamo na večeru, te u Požegu dolazimo oko 1 sat u noći.

Iako smo napravili puno kilometara i još više koraka, neki nisu gotovo niti spavali bila su ovo dva predivno provedena dana. Imali smo super vrijeme i još bolju ekipu. Još jedno se pokazalo da je planinarenje bez obzira na trenutni umor, prijeđene kilometre, strme staze zapravo odmor za dušu i tijelo. Zato se u glavi motaju već nove ideje za još neke lijepe izlete.

Umor prolazi, zadovoljstvo ostaje! . Vodiči izleta su bili Ivana Šljerić i Hrvoje Mikolčević.

 

Tekst: Ivana Šljerić

Pročitano 196 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 12 Travanj 2024 09:33