Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 29 Lipanj 2015 02:00

Eko akcija Ronilačkog kluba Požega na rijeci Mrežnici

DUGA RESA - Ponovno su članovi Ronilačkog kluba Požega imali aktivan vikend.

Ovoga puta su sudjelovali u eko akciji čišćenja rijeke Mrežnice u Dugoj Resi, u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti „Vodomar“, pod nazivom „Neka blista rijeka čista“.

Ovo je bila 19. po redu hvale vrijedna eko akcija kojoj je cilj bio odstraniti otpad iz Mrežnice koji se gomila na gradskom kupalištu u Dugoj Resi.

Akciji se odazvao rekordan broj ronioca, 138 iz raznih krajeva Hrvatske, ali su došle i ekipe iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prije održavanja same akcije ronioci su imali zajedničko fotografiranje i kratko predavanje o volonterizmu, s obzirom da su i ronici često volonteri i volontiraju na raznim područjima, ali nisu previše informirani o pravima volontera, zakonu o volontiranju,niti su njihove aktivnosti prepoznate kao volontiranje.

Predavanje je održala Maja Vinski, koordinatorica Volonterskog centra Kupa.

Nakon predavanja uslijedila je eko akcija u kojoj su ronioci nekoliko sati vadili razni otpad iz rijeke od starih kanti, staklenih boca, našla se čak i jedna kosa za košenje trave.

Neki ronioci su imali sreće pa su imali priliku susresti se sa somom dugačkim metar i pol koji je svojevrsna turistička atrakcija na Mrežnici.Večernji sati su bili rezervirani za druženje, ronilačke igre, a ekipe koje su ostale prespavati imale su prilike drugi dan uživati na raftingu,obaviti još koji uron ili se upoznati sa turističkim znamenitostima Duge Rese.

Tko god dođe u Dugu Resu mora se oduševiti naseljima Inzl i Kasar koji su izgrađeni 1893. godine kao radnička naselja, a radi se o desetak gotovo istovjetnih zgrada koje i danas, unatoč oronuloj fasadi djeluju poprilično impresivno.

Aktivnosti požeških ronioca se nastavljaju na Požeškom bazenu gdje će organizirati školu plivanja s perajama i školu ronjenja za sve zainteresirane

Pročitano 1338 puta