
Požega je ponovno potvrdila svoj status eno-gastro središta Slavonije, a 29. Fišijada, održana u Gradskom parku uz rijeku Orljavu, bila je mnogo više od samog kulinarskog natjecanja. Ovogodišnje izdanje, u organizaciji Turističke zajednice grada Požege, istaknulo se jedinstvenom suradnjom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi i Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega, pokazujući kako spoj akademske izvrsnosti i entuzijazma civilnog društva može obogatiti lokalne manifestacije.
Fakultet turizma i ruralnog razvoja, uz podršku svoje ALUMNI udruge FTRR, donio je na Fišijadu dašak znanosti i profesionalnosti. Njihova eno-gastro prezentacija “Akademski vina Zlatne doline” privukla je velik interes posjetitelja. Glavni kuhar, Milan Paun, mag.oec., uz pomoć studentica Anite Rašić i Mie Pačarek, majstorski je pripremao fiš paprikaš, dok su podršku projektu pružili brojni profesori, uključujući v.d. dekana izv. prof. dr. sc. Antu Lončarića, doc. dr. sc. Berislava Andrlića i doc. dr. sc. Marka Šostara.
Sudjelovanje gradonačelnika prof. dr. sc. Borislava Miličevića dodatno je naglasilo važnost ove akademske inicijative za lokalnu zajednicu. Uspješnu organizaciju osigurali su članovi udruge Zdravko Matičević mag.oec, Goran Bunjevac dip.iur, Anita Ivčić bacc.oec, te predsjednik Alumni FTRR Bruno Horvat mag.oec.
S druge strane, HPD “Sokolovac” Požega unio je u manifestaciju vitalnost i duh zajedništva, posebno u natjecateljskom dijelu Fišijade. Članovi društva Suzana Mandić, Dragica Anić i Vjekoslav Milevoj predstavili su svoje kulinarske vještine u pripremi fiš paprikaša. Poseban doprinos dao je Vjekoslav Milevoj, koji je organizirao dolazak planinara iz Istre, obogaćujući tako ponudu morskim delicijama. Posjetitelji su mogli uživati u sočnim lignjama na žaru i tradicionalno pripremljenim srdelama, a u pripremi jela pomagali su i Višnja Genjaga, Mate Mandić i Filip Federbar, ističući važnost volontiranja i kolektivnog rada.
Ova jedinstvena suradnja između Fakulteta i HPD-a nije bila samo tehničke naravi, već je imala dublje, simbolično značenje. Spajanjem znanja, iskustva i lokalnog identiteta, Fišijada je dobila novu dimenziju. Pokazalo se da sinergija obrazovnih institucija i civilnog sektora može biti temelj za održivi razvoj zajednice. Kroz zajedničku organizaciju, pripremu jela i prezentaciju lokalnih proizvoda, Fišijada je postala snažna priča koja spaja ljude, tradiciju i budućnost, dokazujući da se kroz strast i zajedništvo grade temelji za bolju budućnost.
Pročitano 32 puta 07. rujna 2025.