
POŽEGA – U restoranu Hotela „Grgin dol“ u Požegi održana je 11. Sarmijada, natjecanje u pripremanju najbolje sarme, u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

Manifestacija je okupila brojne sudionike s raznovrsnim varijantama sarme. HPD „Sokolovac Požega“ predstavio se kao snažan tim, Đurđa Horvat osvojila je srebrnu plaketu, Višnja Genjaga ostvarila je zapažen rezultat, dok su Katica Ivić i obitelj Kercel doprinijeli uređenjem stola i slavonskim specijalitetima.

Svoj doprinos dali su i studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi uz podršku ALUMNI udruge „FTRR“. Njihova „studentska sarma“ osvojila je brončanu plaketu, koju je preuzela Erasmus studentica iz Turske, Melike Dogan. U nastupu su sudjelovali i studenti prve godine enogastronomije Marija Torjanac i Erik Šimon, dok su ALUMNI predstavnici bili Blaž Arežina bacc.ing.agr i Bruno Horvat, mag.oec predsjednik udruge i HPD-a „Sokolovac Požega“.
Tijekom manifestacije održana je i prigodna degustacija Akademskih vina Zlatne doline, koja su se odlično sljubljivala s tradicionalnom slavonskom sarmom. Posebno je istaknuta sinergija i zajednički nastup ALUMNI „FTRR“ i HPD-a „Sokolovac Požega“, koji su svojim angažmanom pokazali kako se tradicija, akademski duh i ljubav prema baštini mogu skladno povezati u jedinstvenu prezentaciju.
Na Sarmijadi su se natjecala i folklorna društva, zavičajne udruge, restorani, OPG-ovi i obitelji, a osim kvalitete sarme ocjenjivala se i prezentacija te uređenje stola. Nakon proglašenja pobjednika uslijedilo je zajedničko blagovanje, pjesma i druženje uz tamburašku glazbu, čime je još jednom potvrđeno da je Požeška Sarmijada jedinstvena gastro manifestacija u Hrvatskoj.
Pročitano 48 puta 13. prosinca 2025.