Srijeda, 06 Svi 2020 02:00

Skulptura “Rukometašica u pokretu” bit će u nedjelju, 10. 05. 2020. postavljena ispred Sportske dvorane Tomislav Pirc"

POŽEGA - "Rukometašica u pokretu“ naziv je skulpture koja će biti u nedjelju postavljena pred Sportsku dvoranu Tomislav Pirc. Rad je to akademskog kipara Krešimira Roda koji je skulpturu rukometašice izradio od bronce, a postavljena je na postament od granita. 

Krešimir Rod je rođen 1970. godine, u Velikom Bukovcu kod Mača, nakon osnovne škole pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje je maturirao 1989. godine. Iste godine je upisao studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 1994. godine diplomirao u klasi prof. Stipe Sikirice. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i Nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta na kiparskom odsjeku. Od 1996. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao stručni suradnik za obradu kamena, drva i metala. Njegovi kiparski radovi postavljeni su kao javna plastika u Vrsaru, Zagrebu, Zlataru, G. Stubici, Jakovlju, Bedekovčini, Obrežu i Šibeniku. Izlaže od 1993. i imao je velik broj samostalnih izložbi.

Skulptura će biti svečano otvorena u nedjelju 10. svibnja 2020. s početkom u 11 sati, a njeno postavljanje organizirano je u čast i spomen na Martinu Tokić, sjajnu požešku rukometašicu koja nas je nažalost 09. 02. 2018. napustila u 42. godini života nakon duge borbe s teškom bolesti. Uz suglasnost obitelji Tokić izradu skulpture inicirao je saborski zastupnik i bivši dugogodišnji požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Martina Tokić (djevojački Franić) rođena je 10. 04. 1976. u Požegi. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požegi. Dugi niz godina igrala je za ŽRK Zvečevo (Požega) s kojim ostvaruje povijesni rezultat za ženski rukomet u Požegi, ulazak u 1. Hrvatsku rukometnu ligu. Proglašena je za najbolju sportašicu grada Požege 1991. godine.

Već kao igračica ŽRK Zvečeva igrala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šest sezona igrala je za najbolji hrvatski ženski rukometni klub RK Podravku (Koprivnica) i jednu za ŽRK Tvin Virovitica.  Martina Tokić bila je efikasna vanjska igračica. Za Podravku je nastupila u 26 utakmica u Kupu i Ligi prvakinja i zabila 120 golova, a 10 utakmica odigrala je u tadašnjem Kupu EHF i zabila 47 golova. 

Martina je više godina igrala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. S Martinom su igrale mnoge koprivničke rukometašice koje su sada u klubu na vodećim dužnostima (Božica Palčić, Snježana Petika, Miranda Tatari Šimunović i Ljerka Vresk). Martina je najbolja igračica u povijesti požeškog ženskog rukometa.

U sezoni 2003/2004 nastupa za TVIN Virovitica s kojim igra u finalu kupa protiv, u to vrijeme nedodirljive Podravke, kao najbolja igračica i najbolji strijelac lige odvodi utakmicu u produžetke i izvođenje sedmeraca. Pri kraju igračke karijere vratila se u Požegu gdje je odigrala još nekoliko sezona za ŽRK Kutjevački podrum (Požega) ŽRK Požegu.

Sa ŽRK Kutjevački podrum igrala je i finale kupa Hrvatske. Povratkom u Požegu vodila je školu rukometa za najmlađe igračice. Zvanje trenera rukometa stekla je preko Hrvatske olimpijske akademije 2007 godine. Po završetku igračke karijere dugi niz godina igrala je rekreativno odbojku za ekipu Požege u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega s kojom osvaja više prvenstava.

Martina je bila djelatnica Požeškog športskog saveza od 01. 04. 2006., pa sve do prerane smrti 09. 02. 2018. godine. Martinin sigurno najveći uspjeh i ponos su desetogodišnji sinovi blizanci Niko Lovro.

Pročitano 1876 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 11 Svi 2020 11:36