Nedjelja, 10 Svi 2020 02:00

Svečano otvorena skulptura "Rukometašica u pokretu" u čast i spomen na Martinu Tokić

POŽEGA - Ispred Sportske dvorane Tomislav Pirc danas je pred pedesetak nazočnih svečano otvorena skulptura "Rukometašica u pokretu" koja je postavljena u spomen na Martinu Tokić, najbolju požešku rukometašicu i ponajbolju sportašicu u povijesti Požeštine.

Program je vodio novinar Radia Vallis Aurea i Martinin prijatelj Slavenko Čuljak koji je na početku pročitao njen životopis :

Martina Franić Tokić rođena je u Požegi 10. travnja 1976. godine. Počela je igrati rukomet sa 14 godina, a prvi uspjeh joj je nastup na juniorskom prvenstvu Hrvatske gdje je proglašena najboljom igračicom. Nakon toga odlazi na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Brazil, a iste godine sa Zvečevom ulazi u prvu žensku rukometnu ligu. 1997. godine odlazi u najbolji hrvatski ženski rukometni klub Podravku, u kojoj ostaje šest sezona i osvaja šest dvostrukih kruna – kup i prvenstvo, te igra u dva finala Kupa EHF-a. Bila je i redovni član Hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Nakon Podravke, odlazi u TVIN Trgocentar u kojem je bila najzapaženija i najbolja igračica i poslije godinu dana provedenih u TVIN-u ponovno se vraća u svoj matični klub u Požegu. Hrvatski olimpijski odbor objavio je da je bila najbolja rukometašica iz Požeštine ikada rođena, a 1991. godine proglašena je za najbolju sportašicu Grada Požege. Prerano je preminula u Zagrebu, 9. veljače 2018. godine u 42. godini života. „Ne za pet, već za deset“, „rukometna kraljica“, „najbolja igračica na hrvatskim prostorima“, cura koja više od desetljeća ostavlja pečat svojih dobrih igara, Zvečevačka „slatka“, TVIN-ova „lavica“, Podravkina „kokica“, Požeška „podrumašica“, rukometašica koja se „baca na glavu za svoj klub“, skromna djevojka uz koje su i porazi pružali jednako zadovoljstvo kao pobjede, optimizam kojim je zračila bio je zarazan, prije svega majka i supruga, sve je to bila naša Martina.

S razglasa su puštena dva snimljena citata Martinih izjava koje je pročitala novinarka RVA Marijana Sabljak. Glazbenici Ana Ticl, Lucija Ticl, Marija Ticl, Lovro Ticl, Kristijan Kostić i Tomislav Jurić izveli su nekoliko lijepih skladbi. 

Predsjednik Mjesnog odbora Drškovci Željko Begović je izrazio želju uputiti nekoliko riječi nazočnima. Između ostalog rekao je da je u rujnu 2019. Mjesni odbor Drškovci u kojem je Martina odrasla svečano otvorio Športski centar "Martina", a da mu je tada saborski zastupnik Zdravko Ronko obećao da će probati i on dati svoj doprinos i da mu je drago da je održao riječ. 

Skulpturu su uklanjanjem platna zajednički otkrili Martinin suprug Branko Tokić, sinovi Lovro i Niko te  njene suigračice iz koprivničke Podravke Ljerka Vresk i Božica Palčić. Na otvorenju su nazočni bili i Martini roditelji te sestra s obitelji. 

Nakon toga je umirovljeni svećenik, monsignor Josip Devčić koji je prošle nedjelje proslavio svoju zlatnu misu i pedesetu godišnjicu misništva rekao par prigodnih riječi i zajedno sa svima nazočnima izmolio kratku molitvu. Naglasio je kako su svi gradovi ispunjeni raznim skulpturama povijesnih osoba i zaslužnih građana koji podsjećaju na vrijeme i ono što su učinili i dali za svoje mjesto, grad i narod. Istakao je da na današnji Majčin dan  slavimo i Martinu, ženu i majku i prisjećamo se uspomena na nju. 

Na kraju je Branko Tokić zahvalio svima nazočnima na dolasku i svima koji su pomogli da se ova skulptura napravi i postavi na mjestu na kojem je sve i počelo. Posebno se zahvalio Zdravku Ronku kao idejnom začetniku izrade skulpture, autoru akademskom kiparu Krešimiru Rodu, svim donatorima te trgovačkom društvu Tisak Plus koje je dalo dozvolu da se skulptura postavi na njihovom zemljištu.  

Ispred Požeškog športskog saveza nazočan je bio glavni tajnik Željko Mitrović, a ispred Grada Požege zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. Među nazočnima na otvorenju  bile su i Martinine suigračice iz ekipe Požega s kojima je igrala rekreativno odbojku desetak godina u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega kao i suigračice iz požeških rukometnih dana. 

Skulptura je izrađena od bronce, a postavljena je na postament od granita. Rad je akademskog kipara Krešimira Roda koji je danas također bio nazočan na svečanom otvorenju. Razglas za otvorenje su bez naknade ustupili braća Zoran i Željko Pok. 

 

 

Pročitano 2275 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 11 Svi 2020 11:28