Srijeda, 02 Lipanj 2021 08:18

U utorak, 08. 06. 2021. u 17,00 sati u SD Tomislav Pirc RK Podravka i RK 1234 Virovitica odigrat će revijalnu utakmicu u spomen na Martinu Tokić

POŽEGA - Na inicijativu nekadašnjeg požeškog gradonačelnika i saborskog zastupnika Zdravka Ronka u sklopu Memorijalnog turnira u spomen na požešku rukometašicu i državnu reprezentativku Martinu Tokić, u utorak, 08. 06. 2021. u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc s početkom u 17,00 sati sastat će se članovi 1. Hrvatske rukometne lige, RK Podravka (Koprivnica) i RK 1234 Virovitica (nekadašnji TVIN), klubovi gdje je je Martina igrala tijekom svoje bogate karijere.

Naredne, 2022. godine nastavit će se Memorijalni rukometni turnir „Martina Tokić“ u organizaciji Požeškog športskog saveza, a plan je da postane tradicionalan.

Nakon utakmice između Podravke i Virovitice u dvorani je i premijera dokumentarnog filma o Martini poznatog hrvatskog filmskog redatelja Jakov Sedlar (Gospa, Četverored, Monsieur), a na kojoj će biti nazočne i igračice Podravke i Virovitice, Martinina obitelj kao i njene bivše suigračice i drugi gosti.

Zdravko Ronko bio je i inicijator izrade i postavljanja statute "Rukometašica u pokretu" u čast Martine Tokić koja je 10. 05. 2020., na Majčin dan svečano otvorena ispred Sportske dvorane Tomislav Pirc. Upravo takve dvije male skulpture će u utorak dobiti klubovi Podravka i 1234 Virovitica, a uručit će im Martinini sinovi Niko i Lovro. Narednih godina takve statute dobit će i ostali sudionici Memorijalnih turnira. 

Martina Tokić (djevojački Franić) rođena je 10. 04. 1976. u Požegi. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požegi. Rukomet je počela igrati u ŽRK Zvečevo, a kao kapetanica ekipe Martina je 1993 godine predvodila juniorke Zvečeva (igračice rođene 1974. i mlađe) do naslova državnog prvaka. Dugi niz godina igrala je za prvu ekipu ŽRK Zvečevo (Požega) s kojim ostvaruje povijesni rezultat za rukomet u Požegi, ulazak u 1. Hrvatsku rukometnu ligu.

Proglašena je za najbolju sportašicu grada Požege 1991. godine. Već kao igračica ŽRK Zvečeva igrala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šest sezona igrala je za najbolji hrvatski ženski rukometni klub RK Podravku (Koprivnica) što joj je bio i najbolji dio karijere. Za Podravku je nastupila u 26 utakmica u Kupu i Ligi prvakinja i zabila 120 golova, a 10 utakmica odigrala je u tadašnjem Kupu EHF postigavši 47 golova.

Jednu sezonu odigrala je i za ŽRK Tvin Virovitica. Martina je više godina igrala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske i najbolja je igračica u povijesti požeškog ženskog rukometa.

Pri kraju igračke karijere vratila se u Požegu gdje je odigrala još nekoliko sezona za ŽRK Kutjevački podrum (Požega) i ŽRK Požegu. Tada je u Požegi vodila i školu rukometa za najmlađe igračice. Zvanje trenera rukometa stekla je preko Hrvatske olimpijske akademije 2007 godine. Po završetku igračke karijere dugi niz godina igrala je rekreativno odbojku za ekipu Požege u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega s kojom osvaja više prvenstava.

Martina je bila djelatnica Požeškog športskog saveza od 01. 04. 2006., pa sve do prerane smrti 09. 02. 2018. godine. Martinin najveći uspjeh i ponos su jedanaestogodišnji sinovi blizanci Niko i Lovro o kojima brine Martinin suprug Branko. 

Pročitano 1292 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Lipanj 2021 12:32