Srijeda, 04 Listopad 2023 09:30

Članovi Atletskog kluba Požega sudjelovali na utrci "Vukovarskih 198" i "Utrci mira" koja je prošla i kroz Požegu

VUKOVAR - Više od 220 domaćih i inozemnih natjecatelja sudjelovao je u subotu, 30. rujna. u jedinstvenoj utrci Vukovarskih 198, kojoj je cilj u što kraćem vremenu pretrčati 198 stepenica vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola otpora Vukovaraca u Domovinskom ratu.

Svaki natjecatelj, a bilo ih je prijavljenih 229, kreće od podnožja Vodotornja te trči uz 198 stepenica i na kraju pretrčava i 200 metara memorijalne staze. Cilj je doći do samog vrha Vodotornja kada svaki od natjecatelja završava utrku dodirivanjem jarbola s hrvatskim stijegom.

Od članove Atletskog kluba Požega na utrci ja nastupio predsjednik Dinko Zima koji je rekao da mu rezultat ovaj puta nije bio bitan već je došao podržati ovu jedinstvenu manifestaciju i doživjeti Vukovar iz druge perspektive.

Članovi požeškog kluba Franjo Herijan, Željko Pavlović i Dinko Zima odazvali su se i podržali i Utrku mira koja je 03. listopada. prošla kroz Požegu. Utrka mira je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Trkači nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te je predaju iz ruke u ruku stanovnicima mjesta kroz koja prolaze. Mnoge poznate osobe su kroz prošlost dale podršku ovoj utrci: Carl Lewis, Papa Ivan Pavao II, Majka Tereza, Muhammas Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu i ostali.

Utrka mira je poznata i kao Utrka harmonije svijeta / World Harmony Run, a od 2005. do 2012. godine i održavala se pod tim nazivom. U ovom događanju koje je 1987. godine osmislio indijski duhovni učitelj Sri Chinmoy, sudjeluju ljudi svih naroda i narodnosti, vjera i tradicija.Iste te godine Utrka mira je prvi puta trčana tlom Europe, a grad iz kojeg je krenula i u kojem je upaljena prva europska baklja je upravo naš Zagreb.

Manifestacija je u vrlo kratkom roku potvrdila svoj pozitivni, edukativni karakter, pa se od 1993 godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Članovi Atletskog kluba Požega dočekali su trkače u Vidovcima i nosili baklju do škole Julija Kempfa gdje su nošenje baklje preuzeli učenici.

Pročitano 742 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 04 Listopad 2023 09:40