Subota, 23 Prosinac 2023 14:50

Plamen Požega i Lavovi Brčko izbačeni iz WABA lige

BRČKO / POŽEGA - Nakon “spektakularne” utakmice posljednjeg kola grupne faze WABA lige u kojoj su se natjecali kako izgubiti i postići što manje koševa, ekipe Plamen Požege i Lavova iz Brčkog su izbačeni iz natjecanja. 

Osim toga, oba su kluba zaradila paprene novčane kazne, kao istaknutiji prekršitelj žešće je kažnjeno Brčko. Nakon izbacivanja Plamene dvije godine nemaju pravo nastupa u WABA ligi, a Brčko je i tu prošlo lošije, njima je nastup zabranjen za sljedeće tri sezone. 

Vijest o izbacivanju Plamena i Lavova WABA liga je objavila na svojim stranicama:

Na osnovu izvještaja delegata, detaljnog pregleda snimka utakmice i tonskog zapisa sa utakmice 10. kola grupe A, između klubova Lavovi Brčko i Plamen Požega, a imajući u vidu nemjerljivu štetu nanijetu WABA ligi, BORD lige je na prijedlog Direktora lige donio jednoglasnu slijedeću,

ODLUKU :

da se klubovi LAVOVI BRČKO i PLAMEN POŽEGA, po Članu 63.1., zbog ulaska u utakmicu sa jednim jedinim ciljem, da postignu što manji broj koševa i izgube utakmicu, pri tome, da je u tome prednjačila ekipa ŽKK Lavovi, što je apsolutno protiv svih osnovnih pravila i sportskog fair playa košarkaške igre i ozbiljno narušava ugled i integritet lige WABA, kao i svih njezinih učesnika, kazne sa sljedećim kaznama:

- Klub ŽKK Lavovi BRČKO se sa svim selekcijama isključuje iz lige WABA za period od naredne 3 sezone i kažnjava se financijskom kaznom od 3.500,00 EUR

- Klub ŽKK Plamen Požega se sa svim selekcijama isključuje iz lige WABA za period od naredne 2 sezone i kažnjava se financijskom kaznom od 2.500,00 EUR

Zbog novonastale situacije Superliga TOP 8 igra se sa 7 klubova. Ekipe u Superligi, koje su prema rasporedu trebale, da igraju sa klubom Plamen Požega su u tim terminima slobodne.

Na osnovu postignutih rezultata u grupnoj fazi takmičenja plasman u Superligu WABA su ostvarili klubovi: Cinkarna Celje, Orlovi i Partizan 1953 iz grupe A, i Budućnost Bemax, Montana 2003, Sloga Požega i Duga Šabac iz grupe B.

 

(sportalo.hr) 

Pročitano 310 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Prosinac 2023 14:56