Petak, 15 Ožujak 2024 23:32

Košarkašice Plamen Požege i Raguse (Dubrovnik) izborile finale Kupa Ružice Meglaj Rimac

POŽEGA - Košarkašice Plamen Požege stigle su na korak od ispisivanja povijesti, izborile su plasman u finale Kupa Ružice Meglaj Rimac u kojem ih čeka okršaj s aktualnim pobjednicama, košarkašicama dubrovačke Raguse.

U prvom polufinalu Plamene su svladale Šibenik rezultatom 79:63 (25:19, 20:18, 19:15, 15:11). Nakon nervoznog ulaska u utakmicu pred četiristotinjak gledatelja Požežanke su kako je vrijeme odmicalo igrale sve bolje, povećavale su prednost i sigurno koračale ka pobjedi. Bilo je nekoliko perioda igre u kojima je Šibenik pokazao da nije nimalo slučajno došao među četiri najbolje ekipe lige, no kada bi zagustilo i kada se činilo da bi se sve skupa moglo zakomplicirati kao po pravilu pojavila se jedna iz kvarteta Ivezić, Podrug, Zorić i Vučković, zabila neki poen i vratila prednost na mirniju razinu.

U konačnici, sve četiri četvrtine su otišle na domaću stranu. Šibenčanke su svoju igru temeljile na brzoj igri i trici, pogodile su ih devet iz 26 pokušaja, dok je u tom segmentu Plamen mogao i morao bolje, bilo je puno situacija kada se trebalo odlučiti za šut, no ruka je bila uštimana samo Neveni Vučković koja je ubacila dva puta iza linije 6,25, bile su to i jedine trice domaće ekipe. Baš je Nevena bila ta koja je odigrala svoju najbolju utakmicu u dresu Plamena, zabila je 18 poena uz 53% šuta, a jednostavno briljantnu utakmicu odigrala je Emilija Podrug, iako je nekako sporo krenula, na kraju se zaustavila na 23 poena i 17 skokova! Impresivno.

Lea Miletić je bila nešto manje učinkovita što se poena tiče, zabila je 8, osvojila 10 skokova, ali je odradila veliki posao u obrani te isto tako ide u red onih koje su apsolutno odradile ono što se od njih očekuje. Kira Lowery i Marija Kešeljević razigravale su ekipu, a Amerikanka je zabila 12 poena. Imenjakinje Zorić i Ivezić ubacile su po 9 poena, Ivezić je odigrala koliko je mogla s obzirom na ozljedu i puno preskočenih treninga, dok je Zorić kao i Vučković odigrala najbolju utakmicu od kako je u Plamenu. Iskusna, inteligentna igra, poeni u pravo vrijeme, šteta što je imala problema sa slobodnim bacanjima.

U finalu u subotu u 15,00 sati protivnice su braniteljice naslova, košarkašice Raguse predvođene Zmijavčankom Ivom Todorić, košarkašicom koja je “tvornica trofeja”. U polufinalu Ragusa je očekivano slavila protiv Medveščaka, bila je to dosta izjednačena utakmica u kojoj su djevojke s juga Lijepe naše na početku imale prednost ali je zagrebački klub u posljednju četvrtinu ušao s vodstvom od 5 poena (39:44). Rezultat je na kraju bio 59:.53 (18:12, 9:13, 12:19, 20:9) za Ragusu. 

Termin finalne utakmice je loš, prilagođen tv prijenosu Sportske televizije, kao da se na tom programu dnevno producira 10 prijenosa pa se nije mogao izabrati kasniji termin u kojem bi se dvorana puno lakše napunila, no i u ovom terminu vjerujemo da će požeški ljubitelji sporta pohoditi Grabrik i dati djevojkama podršku da u Zlatnu dolinu donesu prvi veliki pehar u kolektivnom loptačkom sportu.

Subota, 15,00 sati, SD Tomislav Pirc, Plamen Požega – Ragusa, dvoboj za titulu prvaka Kupa Ružice Meglaj Rimac!

 

PLAMEN POŽEGA - RAGUSA 79:63 (25:19, 20:18, 19:15, 15:11)

 Plamen Požega: Ivezić 9, Lowery 12, Vučković 18, Miletić 8, Podrug 23, Berger A, Bašić, Kešeljević, Uzelman , Zorić 9, Benić, Berger M.

Šibenik: Skorić 17, Baban, Stojsavljević 22, Džafić, Mobley 13, Dragović, Dobrić 8, Milković, Vlaić, Šarić 3, Branisavljević

 

Vladimir Englman, trener ŽKK Požega:I prije utakmice smo znali da ovo neće biti lagana utakmica. Bez obzira na stanje na tablici, ovog trenutka oni su odlična ekipa. S Tihanom Stojsavljević su dobili ono što im je bilo potrebno pod košem. Napravila je rano ove četiri osobne, što je sa svojim iskustvom maksimalno iskoristila. Mislim da je bila dobra, gledljiva utakmica. Čestitam Šibeniku na ovoj utakmici, na fer i korektnoj igri. Bojao sam se, da budem iskren, ove utakmice s obzirom na ozljede mojih igračica, ali korektno su odigrale protivnice, zahvaljujem im. Želimo osvojiti pehar, bit će teško sutra, mi smo starija ekipa što se tiče igračica koje nam nose igru. Koliko će se oporaviti do sutra vidjet ćemo, sutra je utakmica relativno rano, u 15 sati, ali ja se nadam da će izvući koji atom snage da odigraju na ovom nivou.”

Stipe Bralić, trener ŽKK Šibenik:Bilo je očekivano da domaća ekipa uđe dobro u utakmicu. Mi smo prvih 15 minuta igrali izuzetno dobro, bili u egalu, no nakon četiri osobne naše najbolje igračice Tihane Stojisavljević primili smo puno laganih poena i tu je utakmica bila gotova. Probudili smo se pred kraj, ali oni imaju puno veći fond niskih igračica u rotaciji i iskustvo Emilije Podrug, Jelene Ivezić i Lee Miletić koja je reprezentativka Hrvatske. One imaju iskustvo velikog broja međunarodnih utakmice Eurolige i reprezentacije, a zbog tog iskustva su znale i kako zatvoriti utakmicu. Oni imaju i četiri strankinje. Naše dvije najbolje igračice od 15. minute nisu više mogle igrati obranu i zbog velikog broja osobnih grešaka utakmica je bila završena. Možda bi bili u finalu da su nam se igračice malo sačuvale i dale još bolji otpor, ali ne mogu im ništa zamjeriti, trudile su se maksimalno, igrale su najbolje koliko su mogle. Zbog neiskustva i umora su promašile neke zicere i šuteve. Iskreno, pobijedila je bolja ekipa i želim im sutra sreću.”

Nevena Vučković, igračica ŽKK Plamen Požega:Čestitam mojoj ekipi na velikoj pobjedi, također i ekipi Šibenika na fer i korektnoj borbi. Znali smo da neće biti lako. Ovo je prvi trofej u sezoni. Cijele sezone radite za ovo, tako da smo dale sve od sebe. Ipak, ekipa Šibenika se nije predala. Stigli su nas, bio je egal, međutim skupili smo malo redove i utakmicu priveli kraju. Sjajno je igrati pred domaćom publikom, znate kako igrači kažu, ova publika je šesti igrač. Ona nam mnogo znači, posebno što tu ima mladih dama koje će nas, nadam se, jednog dana naslijediti. To je značajno za njih, a naravno i za nas.”

Lucija Skorić, igračica ŽKK Šibenik: “Prvo da čestitam curama iz Požege. Stvarno su zaslužile da pobijede s tolikom razlikom. Nas su koštali ti faulovi i ulazi u reket koje nismo smjele dopustiti, ali utakmica je stvarno bila zanimljiva. Bila je ugodna za gledati. Dobra je to škola za mlade igračice, dobro iskustvo, dosta je cura bilo na terenu.” 

 

MEDVEŠČAK - RAGUSA 59:53 (18:12, 9:13, 12:19, 20:9)

Medveščak: Sekulić 7, Nejašmić 16, Soldo 2, Mamić 4, Grizelj 10, Medić, Budimir, Bilić-Prcić, Brkičić, Maršić 4, Jakovljević 10, Mateković

Ragusa: Strilić 10, Miloglav 19, Hajdin 10, Todorić 13, Fleischer 2, Perić 5, Milat, Tokić, Rozić, Šarotić, Majstorović

 

Iva Borović Gregov, trenerica Medveščaka: “Žao mi je što smo nekako olako ostavile utakmicu jer je 13 minuta do kraja bilo 44:34, no preiskusne su one, sve što smo trenirali i sve napade koje smo potencirali jednostavno nismo uspjeli realizirati. Stale smo igrati kad smo došle do 10 razlike, a one su igrale kao da one vode i nisu se predavale ni u jednom trenutku. Sa samo tri pogođena šuta izvana i to su dva pala u zadnjem trenutku, bilo je jako teško parirati ekipi Raguse koja je pokrivala sve naše prodore, naše extra passove. Možda to nije naše najjače oružje, ali za pobijediti ekipu Raguse u polufinalu Kupa sigurno trebaš pogoditi bar 7-8 trica da bi bio konkurentan. Mi smo bili konkurentni skoro do pet minuta prije kraja. Jednostavno nismo mogli pogoditi ništa. Pogodili smo samo tri koša do zadnjih 30 sekundi i to je jednostavno bilo premalo za polufinale. Mi smo ovdje daleko najmlađa ekipa. Moje cure nikad nisu bile na završnom turniru, osim Nejašmić, tako da će izvući neke pouke. Ne mogu ništa reći, hrabro su se borile. Okrećemo se prvenstvu i ponovno se susrećemo s Ragusom u subotu u Gospinom Polju.”

Cvetana Matić, trenerica Raguse: “Očekivala sam tešku utakmicu. Zaista su nas dobro namučile. Da li je to bio neki grč, ali šut nas nikako nije služio. Previše smo se bazirali na šutu, nismo ulazili unutra, probijali se, radili faulove, slobodna bacanja, nismo imali uopće kontru, ali eto na kraju su one izvukle pobjedu ipak nekako iz sebe. Nadam se da će to biti dovoljno za brzu regeneraciju za sutrašnju utakmicu, to ćemo još vidjeti. Nisu nam dali niti malo da predahnemo, da se opustimo, vidjeli ste na kraju utakmice, kad smo već i mislili da je gotovo, mali predah bio je dovoljan da se otkriju dvije trice. Sutra će biti vrlo teško. Plamen Požega ima i malo dulji roster nego mi, s izmjenama iskustva i sigurnosti. Možda imaju i poseban šarm koji daje Podrug, ali mi im sigurno nećemo pustiti. Idemo naravno na što bolju igru. Bit će teško sigurno, ali pobijedit će biti mirniji, staloženiji. Ja se nadam da će nam sutra proraditi šut pa će sve biti lakše, lakše će se disati.”

Gabriela Grizelj, igračica Medveščaka: Malo smo loše ušle, s puno pogrešaka i s malo koševa u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini smo se digle, ali možemo reći da je iskustvo presudilo. Na kraju ta dva šuta, možda da smo prije koji zabili do kraja bi bili u egalu. Mi smo mlada ekipa, nadamo se da će nas ovo samo dići. Idemo dalje jako u prvenstvo.”

Carmen Miloglav, kapetanica Raguse: “Ja znam da Medveščak stvarno igra svoje utakmice, nismo ih podcijenili, dapače znali smo da će oni biti odličan protivnik. Na Ivi Todorić i meni je odgovornost najveća što se tiče godina i staža. Ima cura koje nisu bile u finalu, a koje jesu odigrale ove polufinalne utakmice, tako da treba i njima dati da malo razbiju tremu. Što se tiče finala, ne znam što je s tim terminom, neka se malo to u budućnosti promijeni, Požega je imala više vremena za odmor, ali Bože moj, ovo se igra nekad jednom u životu, a nama zaredom u par godina. Potrudit ćemo se dati sve od sebe, da se dobro odmorimo i naspavamo, i s velikim očekivanjem ćemo odigrati finale.”

 

Tekst  : sportalo.hr i hks-cbf.hr

Foto : sportalo.hr

Pročitano 657 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Ožujak 2024 00:06