Subota, 16 Ožujak 2024 22:15

Košarkašice Plamen Požege osvojile Kup Ružice Meglaj Rimac

POŽEGA - Nogometašice Osijeka serijski osvajaju trofeje, dogodio se da su naslov osvojili i osječki Cannonsi u američkom nogometu, odbojkaši Murse okitili su se trofejom u kupu kao i nogometaši Osijeka, a sada se u probrano društvo uključio i požeški Plamen osvajanjem Kupa Ružice Meglaj Rimac.

Loš termin i puno događaja u Požegi u isto vrijeme uzrok su ne do kraja pune dvorane, ali 700ak gledatelja napravilo je izvrsnu atmosferu u Grabriku, odnosno Košarkaškom centru Vladimir Englman. Od početka su navijači predvođeni djevojkama iz škole košarke davali dodatni poticaj Plamenima, a one su odgovorile fanatičnom borbom od prve do 39. minute. U onoj posljednjoj se već slavilo!

Dugo je utakmica bila u potpunom egalu, a tek pred sam odlazak na veliki odmor Plamene su počele stvarati prednost pa su nakon 20 minuta igre imale +7. U nastavku su se gošće iz Dubrovnika pokušale vratiti ali su imale problem jer jednostavno nisu znale koga čuvati, previše je bilo raspoloženih među domaćim košarkašicama da bi se to moglo braniti, a na drugoj strani imala je Ragusa problem s fanatičnom obranom domaćih. S ovakvim pristupom ovoj ekipi ne mogu ništa ni jače ekipe od izvrsne Raguse.

U jednom trenutku na brzinu je Ragusa sa -13 došla do -8, činilo se kao situacija kad bi se mogla zakomplicirati utakmica, no ponovno odlična reakcija i novi pritisak Plamena koji je do kraja napravio još deset poena prednosti za konačnih +18!

Na kraju dvodnevne završnice Emilija Podrug je pokupila sve što se moglo pokupiti, najbolji je skakač završnice, najbolji strijelac i apsolutni MVP! Nećemo o godinama, nije pristojno, ali smijemo reći da je jedna od najiskusnijih, ali i najneumornijih, nema za nju izgubljene lopte, a o igračkoj klasi je smiješno i pričati, zna žena sve o košarci i najbolji je dokaz da su godine samo broj!

Ovacije s tribina baš svaki put kad izlazi i ulazi na parket govore da nije teško prepoznati sve ovo što pišemo. I možemo sada napisati ode svakoj od djevojaka, sve su ih zaslužile. Dvije Jelene su svojim iskustvom pomogle, vukle, Nevena ponovno bila jedina koja je pogodila tricu, Lea se pod košem hrvala s gorostasnom, odličnom Fleisher i završila kao i ona na osam skokova, ali s pet poena više od nje. Bila je to možda i ključna bitka, Miletić i Podrug uz pomoć Jelene Zorić pobijedile su pod obručima, Todorić i Miloglav su zaustavile ostale i put ka pobjedi je bio otvoren.

Suha statistika kaže, Lea Miletić 17 poena i osam skokova, Emilija Podrug 16 poena, sedam skokova i osam asista, Jelena Ivezić 16 poena, sedam skokova i četiri ukradene lopte. Nevena Vučković 13 poena, po četiri skoka i asista, Marija Kešeljević 10 poena, Jelena Zorić i Kira Lowery po četiri poena.

Minutažu je imala i Laura Bašić, a svakako moramo spomenuti i ostatak ekipe koji se okitio zlatom a u finalu nije imao minutaže, ali pred njima je svakako budućnost, Aleksandra Vlaisavljević, Kristina Uzelman, Lara Benić i Martina Berger.

Srebrne medalje ekipi Raguse dodijelila je predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku i proslavljena bivša košarkašica Danira Bilić (r. Nakić), a zlatne medalje je požeškoj ekipi dodijelio gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić.

Požegina Emilija Podrug sa svoje je 44 godine za impresivnu igru primila tri nagrade: za najbolju skakačicu, najbolju strijelkinju i najkorisniju igračicu (MVP) završnog turnira Kupa RH Ružica Meglaj-Rimac, a koje su joj predali ravnatelj Uprave za sport pri Ministarstvu turizma i sporta Krešimir Šamija, predstavnik sponzora Plamen Požega Ivan Matijević te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Pobjednicama je pripalo i 5.000,00 eura nagrade HKS-a, a nagradni ček dodijelio je glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković. Pehar u trajno vlasništvo kapetanici Požege Jeleni Ivezić uručila je Danira Bilić, a Niko Rimac, unuk Ružice Meglaj-Rimac i košarkaš Dubrave uručio je veliki prijelazni pehar.

 

ŽKK PLAMEN POŽEGA - ŽKK RAGUSA 82:60 (21-20, 20-14, 17-16, 22-12)

ŽKK Plamen Požega: Ivezić 16, Lowery 4, Vučković 13, Miletić 17, Podrug 16, Vlaisavljević, Bašić, Kešeljević 10, Uzelman, Zorić 4, Benić, Berger M.

ŽKK Ragusa: Strilić 11, Miloglav 6, Hajdin 13, Todorić 12, Fleischer 12, Perić 8, Milat, Tokić, Rozić, Šarotić, Majstorović

 

Vladimir Englman, trener Plamen Požege: “Osjećam se fantastično. Daj Bože da bude i naslov prvaka. Prvi put u životu i to na našem terenu uspješno je osvojen Kup. Mi smo bezbroj utakmica sa Ragusom igrali, nekad smo mi vodili 20 razlike, nekad su oni vodili 20 razlike i stalno smo imali te amplitude. Danas smo inzistirali upravo na tome da odigramo konstantno što je moguće duže u istom ritmu. Sada nam je cilj malo se odmoriti i malo posložiti. Već nas idući vikend čeka vrlo teška utakmica u Splitu, a dalje ćemo vidjeti što će biti.” 

Cvetana Matić, trenerica Raguse: “A eto, sve je bilo teško, sinoć leći u 1 sat iza doping kontrole, ali mi smo zbilja dale sve od sebe. Teško je izgubiti ovakvo jedno finale. Smatram da smo bile vrlo blizu, nijanse su prevladale. Možda se to ne vidi gledajući konačni rezultat, možda smo skupile previše faula. Okrećemo se dalje prvenstvu. Sigurno ćemo još puno raditi, puno analizirati, nećemo tek tako prepustiti sezonu. Svakako čestitam ekipi Plamenih na osvojenom njihovom prvom trofeju. To je velika stvar, sjećam se našeg prvoga, vrlo je emotivno. Isto tako čestitam mojim curama na borbenosti i ustrajnosti do kraja."

Lea Hajdin, igračica Raguse: “Prije svega bih željela čestitati Požegi na prvom osvojenom Kupu. U polufinalu smo se uspjele vratiti jer je bilo više snage i Medveščak je bio malo slabiji protivnik od Plamena. Definitivno zasluženo, morat ćemo biti puno bolje ako ih želimo drugi put pobijediti. Ovakve utakmice su prije svega da se nauči iz njih, da se isprave greške, da ono što je bilo dobro radimo što više, da se svedu greške na minimum. Sigurno nas očekuju opet u prvenstvu.”

Jelena Ivezić, kapetanica Plamen Požege: Presretna sam. Od svih nas, iako nismo svi iz Slavonije, ovaj grad, ova županija jednostavno su zaslužili ovu zlatnu medalju. Sada ćemo se prvo odmoriti, već za vikend nas čeka teška utakmica u Splitu. Trebamo igrati ozbiljno, koncentrirano, hrabro i idemo osvojiti naslov.”

 

Tekst : sportalo.hr / hks-cbf.hr

Foto : sportalo.hr

Pročitano 325 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Ožujak 2024 22:51