Subota, 17 Prosinac 2016 01:00

MNK Bijela kuća (Požega) je najuspješniji klub u povijesti požeškog malog nogometa

POŽEGA - Bijela kuća je ime požeške ekipe koja je do sada napravila najveći rezultat na legendarnoj Kutiji šibica. Nakon što su osvojili dva treća i dva druga mjesta, prvi put su osvojili požeški malonogometni turnir 2007. godine pobijedivši u finalu brodsku Simonetu rezultatom 2:1 te su se malonogometaši Bijele kuće odlučili okušati i na najvećem hrvatskom malonogometnom turniru 2008. godine.

U 1. kolu Bijela kuća je svladala ekipu Caffe bar LF Texas rezultatom 2:1. Miroslav Lujić zabio je za vodstvo Požežana u 15. minuti. U 34. su protivnici poravnali rezultat, a pobjedu i prolaz u 2. kolo donio je Matej Mitrović pogotkom u sljedećem napadu.

U 2. kolu uvjerljivo je rezultatom 8:0 svladana ekipa Mjenjačnice Draganović. Pogotke su postigli Jurica Bešlić (2), Matej Mitrović (2), Ivo Papak, Nikola Miholić, Gabrijel Boban i Miroslav Papak.

U 3. kolu prolaz je ostvaren nakon penala. Susret protiv ekipe w.w.w.pokop.hr u regularnom vremenu od 40 minuta završio je rezultatom 2:2, a Bijela kuća je na poluvremenu gubila 0:2. Miroslav Papak smanjio je na 1:2 u 23. minuti, a u posljednjoj minuti Miroslav Lujić postigao je pogodak za 2:2. Ivo Papak i Eduard Pavičić su bili sigurni iz penala dok je Matej Mitrović promašio. Nakon toga je Pavičić još dva puta bio siguran u raspucavanju i osigurao prolaz konačnim rezultatom 6:5.

Tako se Bijela kuća u konkurenciji 256 ekipa uspjela plasirati u 1/16 finala odnosno među 32 najbolje ekipe. Tamo ih je čekao najteži mogući protivnik ekipa Nacionala koja je tada bila najkvalitetnija malonogometna ekipa u državi i za koju su nastupali reprezentativci Robert Grdović, Matija Capar, Josip Suton, Igor Leskovar, Kujtim i Korab Morina i drugi. Bijela kuća je uvjeljivo poražena rezultatom 0:5 čime je završila svoj nastup na Kutiji. Nacional je osvojio Kutiju 2008. i tako obranio naslov pobjednika jer su osvojili Kutiju i 2007. godine.

Za Bijelu kuću na „Kutiji“ su igrali Miroslav Papak, Josip Pajić, Nikola Miholić, Miroslav Lujić, Ivo Papak, Jurica Bešlić, Gabrijel Boban, Matej Mitrović, Dragan Stjepić, Eduard Pavičić te vratari Marko Ferić i Dražen Kovačević. Voditelj ekipe bio je Ivo Albreht, a sponzor Ivan Čuljak, vlasnik Ugostiteljsko – sportske dvorane Bijela kuća Blacko.

Bijela kuća je nakon ispadanja na Kutiji uspjela obraniti naslov pobjednika požeškog Božićnog malonogometnog turnira jer je u finalu nakon 3:3 s novogradiškim Porinom bila uspješnija u izvođenju penala. Bio je to i posljednji nastup te ekipe pod tim imenom na požeškom turniru.

MNK Bijela kuća je osnovana 2002. godine. Nakon dva osvojena naslova prvaka 1. Županijske malonogometne lige u sezonama 2002./2003. i 2003./2004. klub je igrao dvije sezone u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – Istok gdje je u sezoni 2004./2005. osvojeno drugo mjesto, a u sezoni 2005./2006. naslov prvaka te je klub te sezone igrao i kvalifikacije za 1. HMNL protiv MNK Renault Auto Krešo (Krapina) koje nije prošao zbog gola manje u gostima. U prvoj utakmici u Požegi rezultat je bio 4:4, dok je uzvratni susret završio rezultatom 3:3. 

Tadašnjim fantastičnim izvedbama u dresu Bijele kuće ponajbolji hakler s ovdašnjih prostora Jurica Bešlić došao je i do dresa Hrvatske malonogometne reprezentacije jer je u sezonama 2004/2005. i 2005/2006. bio najbolji strijelac 2. Hrvatske malonogometne lige – Istok. Izbornik Mićo Martić pozvao ga je na sedmodnevne pripreme reprezentacije u Poreču u travnju 2006. te je nastupio za Hrvatsku u prijateljskoj utakmici protiv Libije.

 

(Tekst i foto : Sportalo.hr)

Pročitano 2383 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 17 Prosinac 2016 11:16