Četvrtak, 25 Veljača 2016 01:00

NK Dinamo Vidovci Dervišaga dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza

POŽEGA - Na jučerašnjem svečanom proglašenju najboljih sportaša grada Požege za 2015. godinu dodijeljen je Trofej Požeškog športskog saveza Nogometnom klubu Dinamo Vidovci Dervišaga. Riječ je o prizananju koje se svake godine uruči jednoj sportskoj udruzi koja je unaprijedila sport na području grada Požege. Predsjednik Saveza Nino Abramović uručio je plaketu predsjedniku Dinama Tomislavu Čabraji. 

Nogometni klub Dinamo Vidovci Dervišaga ove godine obilježava 70 godina postojanja i uspjepnog rada. U ovom tekstu koji je voditelj Slavenko Čuljak jučer pročitao na svečanom proglašenju nalazi se kratak pregled povijesti nogometnog sporta na području Dervišage i Vidovaca. 

Prvi počeci rada – bavljenja sportom u Vidovcima i Dervišagi kao današnjim prigradskim naseljima datira od daleke 1938. godine. Tada mladi učenici, gimnazijalci Ivan Janeš, Petar Bošnjak i Danko Janeš uz pomoć mlađih kolega (Antun Smojvir, Antun Maljković, Antun Pećanić , Ivan Špalj, Josip Smiljanić, Ivan Krmpotić) aktivno provode sportske akcije i organiziraju mlade dečke igranju nogometa, plivanju, skijanju i rolanju. Tako spontano organizirani rad traje sve do 1941. godine.

Tijekom tadašnje Nezavisne države Hrvatske počinje sustavnije organiziranje klubova i natjecanje u tadašnjem tzv. nogometnom podsavezu Slavonski Brod i na području tadašnjeg kotara Požega gdje se natječe osam do deset klubova: „Građanski, Radnički, Trgovački, Celeritas iz Požege, Tomislav i Zrinski iz Pleternice, Celeritas iz Kutjeva, Papuk iz Velike, Seljak iz Treštanovaca-Ramanovaca i Slavonac iz Dervišage“. Sportski život i natjecanje odvijao se s poteškoćama i skromno u granicama realnih mogućnosti svakog sela i entuzijasta koji su pomagali u razvoju sporta.

Godine 1946. dolaskom tadašnjih mladića iz vojske počinje organiziraniji rad na prikupljanju mladih ljudi i djevojaka u sportske udruge. Dana 15.09.1946. godine u kući pokojnog Ante Maljkovića u Dervišagi osnovano je i organizirano društvo-klub NK SLAVONAC Dervišaga koji je okupljao 30 do 40 natjecatelja u disciplinama : nogomet, kuglanje, odbojka i skijanje. Natjecanje se odvijalo pod okriljem današnjeg nogometnog saveza Požega ovisno od polučenih rezultata i to na razini: razreda podsaveza, lige podsaveza i međuopćinske lige Požega –Slavonski Brod – Nova Gradiška. Prva službena utakmica odigrana je na novouređenom igralištu kraj rijeke Orljave u Dervišagi popularno nazvanom „Grbavica“ dana 26.09.1946. godine povodom slavlja blagdana „Kuzminja“. Protivnik je bio druga ekipa NK „Jedinstvo“ iz Požege, a rezultat je bio 3:1 za domaćina. Prvi predsjednik NK SLAVONAC bio je Josip Samardžija, tajnik Ivica Krmpotić, blagajnik Ante Maljković, a članovi Izvršnog odbora bili su Vladimir Matić, Vinko Sirk i Marko Samardžija.

Paralelno sa radom u Dervišagi, godine 1960. počinje sa radom NK SLOGA Vidovci čije je jedan od glavnih osnivača bio Josip Ribičić uz svesrdnu pomoć sveprisutnog Ivice Krmpotića. Na prostoru današnjeg Stadiona u Vidovcima počinje oranje, ravnanje i uređenje igrališta i objekta (svlačionice) čiji radovi nisu završeni ni do današnjeg dana jer vrijedni članovi kluba u taj lijepi sportski objekt stalno ulažu svoje vrijeme, rad i novac. Klub je kao takav trajao do 1965. godine.

Zbog nemogućnosti razvoja dvaju klubova na takom malom području, čestog plavljenja rijeke Orljave na igralištu “Grbavica“ i relativno siromašna dva sela dolazi do ideje o spajanju NK SLAVONAC i NK SLOGA u jedan klub. Ta ideja ostvarena je 1965. godine te nastaje današnji NK DINAMO Vidovci-Dervišaga. Važno je napomenuti da su se vodile velike polemike oko imena novog kluba, treba li se zvati Hajduk ili Dinamo, jer su oba ta naziva  imala velike poklonike na ovome prostoru.

Klica rodoljublja uvijek je krasila ova dva požeška prigradska naselja što najbolje pokazuju činjenice koje su se dogodile povijesih devedesetih godina kada se stvarala Republika Hrvatska. Na današnjem Stadionu Dinamo Vidovci dana 13. lipnja 1991. godine dolazi do osnivanja 63. Samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde te osnivanja prve vojarne Zbora narodne garde u Požeštini. Dana 28. lipnja 1991. godine na Stadionu u Vidovcima osnovan je 4. Bataljun 108. Brigade ZNG. Generacije igrača osjećajno i rodoljubno stupilo je u prve redove Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde čime su aktivno sudjelovali i u stvaranju legendarne 123. brigade Hrvatske vojske u kojoj i danas djeluju kao časnici i dočasnici.

U Nogometnom klubu Dinamo su izuzetno ponosni što su iz prostorija NK DINAMO Vidovci-Dervišaga planirane i organizirane prve oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu kada je u prosincu 1991. oslobođeno 21. potpapupčko sela čime je Požega ostala van dometa agresorskih dalekometnih projektila za razliku od većine ostalih hrvatskih gradova u to vrijeme. Na oltar domovine svoje mlade živote položili su igrači Dinama Marko Marić i Željko Martić. Kao znak priznanja i zahvalnosti 1995. godine na Stadionu Dinama otkriven je spomenik 123. Brigadi Hrvatske vojske, a svečanosti su nazočili generali Zvonimir Červenko i Miljenko Crnjac koji je bio i prvi zapovjednik 123. požeške Brigade HV.

Povodom dvadesete godišnjice osnivanja 63. Samostalne gardijske bojne 2011. godine uz svesrdnu pomoć Grada Požege te novog Izvršnog odbora kluba na čelu s predsjednikom Tomislavom Čabrajom dolazi do velikih organiziranih radova na objektima i cijelom stadionu. U radovima sudjeluju veliki broj prijatelja kluba, poduzetnika i obrtnika iz cijele Požeštine. Napravljen je i investicijski projekt s dokumentacijom za novi Stadion u vrijednosti pet milijuna kuna kojim će biti riješeni svi nedostaci da bi Klub bio u potpunoj funkciji. Taj projekt rađen je uz svesrdnu pomoć Grada Požege i trebao bi biti financiran sredstvima iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

U sportskom dijelu kroz povijest Klub se natjecao sa promjenjivim uspjesima, te je od 1980. godine više puta bio prvak tadašnje 1. Općinske nogometne lige, a natjecateljske godine 2014./2015. seniori pod vodstvom trenera Kreše Poletija i juniori pod vodstvom trenera Marka Krmpotića postaju prvaci 1. Županijske nogometne lige Požeško - slavonske. Seniori su tada sudjelovali i u kvalifikacijama za popunu 4. Hrvatske nogometne lige Istok (Međužupanijske). 

Velika pažnja u klubu se posvećuje mlađim uzrastima te su u školi nogometa trenutno uključeni treneri Ivica Tadić, Goran Vrgoč, Marko Krmpotić kao i legenda požeškoga nogometa, proslavljeni hrvatski nogometni trener Dragutin Krizmanić.

U jesenskom dijelu sezone 2015./2016. jesenski prvaci u svom uzrastu su limači, početnici i juniori Dinama što je pravi pokazatelj rezultata cjelokupnog rada Kluba na što su u Vidovcima i Dervišagi posebno ponosni u jubilarnoj 2016. godini kada slave i obilježavaju sedamdesetu godišnjicu života i uspješnog rada NK Dinamo Vidovci-Dervišaga.

Pročitano 2292 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 25 Veljača 2016 12:45