Utorak, 28 Veljača 2017 01:00

Održan plenum klubova 1., 2. i 3. Županijske nogometne lige

POŽEGA U prostorijama županijskog prvoligaša Croatije iz Mihaljevaca sinoć je održan plenum klubova sve 3. Požeško slavonske županijske nogometne lige.

Uz redovita izvješća povjerenika za natjecanje, disciplinskog suca i povjerenika za suđenje, posebnu pažnju izazvala je rasprava o novom sustavu natjecanja za mlađe kategorije. Nakon poprilično dugog "opiranja" i u našoj županiji će se nogometna natjecanja prilagoditi sve manjem broju mladih općenito, ali još više smanjenom broju onih koji se aktivno bave sportom, odnosno nogometom. Po uzoru na druge saveze na inicijativu iz klubova, te naknadnu preporuku Izvršnog odbora ŽNS, sinoć je predstavljena konačna ideja novog sustava natjecanja.

Županijski instruktor Damir Bognar je detaljno predstavio plan realizacije ove reforme, a s obzirom da su se predstavnici klubova s tim prijedlogom složili, očekuje se još samo konačna potvrda Izvršnog odbora i Skupštine ŽNS, pa bi od sljedeće natjecateljske sezone trebao zaživjeti nešto liberalniji sustav natjecanja u mlađim kategorijama.

Prema aktualnom prijedlogu, klubovi 1. ŽNL bi i dalje morali imati dvije mlađe kategorije, a klubovi 2. ŽNL jednu, dok oni iz posljednjeg ranga natjecanja nemaju obvezu imati mlađu kategoriju. Tako je bilo i do sada, no sada se otvara mogućnost svakom klubu da ima i sve 4 ponuđene mlađe kategorije, ali i da sam izabere koje će biti kategorije u kojima će se natjecati.

Ovaj sustav ima mnoge prednosti, a vjerojatno jedini nedostatak mu je problem s terminima, kada i kako će se odigravati ove lige bit će poznato tek kada se definira njihov sastav krajem mjeseca lipnja. Naravno, pod uvjetom da prijedlog prođe na Skupštini.

Osim ove rasprave svakako je najzanimljiviji dio bilo izvlačenje parova 3. kola županijskog Kupa, a parovi su poprilično zanimljivi. U Jakšiću će se odigrati susjedski derbi, u goste Pažinovim trupama stiže Tim osvježenje. Jedini drugoligaš u 3. kolu, NK Sulkovci nisu bili pretjerane sreće u ždrijebu, ruka novinara 034 portala Mladena Mirkovića donijela im je člana međužupanijske lige Hajduk iz Pakraca, no s obzirom na domaćinstvo Sulkovljani nisu bez šanse. Ovaj susret je i jedini koji se neće odigrati tjedan pred prvenstveni start s obzirom na obveze Hajduka u MŽNL, termin odigravanja će se naknadno odrediti. Zanimljivo će biti u Kutjevu gdje u goste dolazi pojačani Lipik, no i Kutjevo je osnažilo svoje redove, pa će biti zanimljivo vidjeti tko je bolje odradio prelazni rok, ali i pripreme. Lider 1. ŽNL Požega će ugostiti Slaven iz Gradca. Požežani su na svom terenu naravno veliki favorit, no Gračani su čudljiva momčad koja može i doživjeti debakl, no i napraviti senzaciju.

Tajnik saveza Marijan Rudež predstavnicima klubova je staknuo još jednom problem sa sucima, uz ono što klubove, i ljubitelje nogometa smeta, a to je kvaliteta, jednako bitan problem je i broj sudaca koji se u nekoliko posljednjih godina sa preko 50 pao na samo 38 što je nedovoljan broj za normalno funkcioniranje sustava, pa su klubovi zamoljeni da iz svojih redova pokušaju regrutirati nove suce, a prilika je ovo i da se javno pozovu svi zainteresirani da se jave u savez te da ih se uputi na osposobljavanje.

Po završetku plenuma domaćin, NK Croatia je priredila večeru za sve goste Plenuma.

 

(Tekst i foto : 034portal.hr) 

Pročitano 1606 puta