Četvrtak, 07 Travanj 2022 09:49

Požega i Croatia prošli u četvrtfinale Županijskog nogometnog kupa, Slavonija i Parasan ispali

POŽEGA - Sedam utakmica 2. kola Županijskog nogometnog kupa odigrano je jučer. To je bila i osmina finala, a plasman u četvrtfinale od požeških klubova osigurali su Požega i Croatia (Mihaljevci) dok su Slavonija i Parasan (Golobrdci) ispali. 

Na požeškoj Rekreaciji odigran susret 2. kola Županijskog nogometnog kupa u kojem je ždrijeb spojio dva od tri prva favorita, bilo je jasno da se krug sužava za jedno ime, a na kraju se od natjecanja oprostio aktualni pobjednik Slavonija. Utakmica nije obilovala prilikama, ali tempa nije nedostajalo. Nekakvu kvalitetniju igru uvelike je otežao zaista loš teren, ono što je dugi niz godina bio “tepih” danas više izgleda kao kakva malo uređenija livada na kojoj nije nimalo lako kontrolirati loptu.

U svemu tome kroz 90 minuta pamtimo po jednog mrtvaca na svakoj strani. U prvom dijelu nakon “modrićevske” asistencije Ivan Antunovića u 35. minuti koji je “vanjskom” na 5 metara genijalno pogodio suigrača a njegov dobar udarac sjajno, refleksno brani Stjepan Zeba. U nastavku, praktično na istom mjestu našao se Alen Grafina, možda i u boljoj situaciji puca loše i “mrtvac” odlazi u nepovrat a lopta iznad grede.

Nešto više poluprilika imala je Slavonija, više opasnosti je svakako bilo pred Zebom, ali osim te čudesne obrane iz 35. minute, teško se sjetiti nečega što Nemec i društvo iz najuže obrane nisu kvalitetno zaustavili. Osim spomenutog promašaja Grafine 10ak minuta prije kraja Zeleni su preko Marina Majetića pogodili mrežu Blaževića, no sudac Dobraš je prije toga svirao prekršaj u napadu pa se to i ne može voditi kao velika prilika. 

Kako je 90 minuta prošlo bez pogodaka, o prolazu je odlučivala lutrija jedanaesteraca, iako mnogi to više uopće ne smatraju lutrijom. Tri serije odrađene su perfektno s obje strane, Blažević i Zeba nisu imali šanse, redom su pogađali za Kutjevo Nemec, Ante Budimir i Jakešević, na drugoj strani sigurni su bili Janček, Solić i Marčetić, a odluka je pala u četvrtoj seriji kad je prednost Kutjevu donio Marko Karačić, da bi s druge strane udarac Mateja Martinovića otišao pored gola.

Dobili su Zeleni priliku za pobjedu, peti izvođač bio je Elvis Berbić, nije to bio Bog zna kako dobar udarac, Blažević je imao loptu na rukama, no ona se izmigoljila i završila u mreži pa je gostujuće slavlje moglo započeti.

Osim Kutjeva u četvrtfinalu kupa su Slavija (Pleternica) koja je bila slobodna u 2. kolu te Croatia (Mihaljevci), Lipik 1925, BSK Buk, Papuk (Velika), Jakšić i Požega.

Jedina domaća pobjeda, odnosno jedini susret u kojem favorit nije prošao, dogodila se u Mihaljevcima gdje je Croatia u drugom poluvremenu s dva gola sjajnog Stjepana Vasića slavila protiv Hajduka. Graševina brzo opije, ali očigledno ne drži dugo, Croatia se ekspresno vratila na pobjedničke staze. Sunčano popodne u Mihaljevcima ponudilo je priliku da dvije inače ove sezone odlične ekipe isperu gorak okus od prošle nedjelje kada su poraženi teniskim rezultatom, Croatia u derbiju u Vetovu, a Hajduk u Oprisavcima.

Prvo poluvrijeme proteklo je potpuno izjednačeno a domaćin je nekoliko puta ozbiljno zaprijetio preko Ante Kavedžije. U 20. minuti sudac Abramović poništio je gol Kavedžiji zbog zaleđa. Drugo poluvrijeme Hajduk kreće odlučnije i prvi stvara priliku nakon kornera ali mladi vratar Croatije odlično brani. Domaćin odmah uzvraća preko Dine Banovića ali za malo neprecizno. U 60. minuti zicer za Hajduk ali prvo Prološčić pa onda vratnica spašavaju Mihaljevčane.

U 70. minuti ponovno mladi vratar Croatije brani u 1 na 1 situaciji. U 77 minuti kontra Croatie i nakon centaršuta Kavedžije Stjepan Vasić zabija za vodstvo Bijelih. U 90 minuti Stjepan Vasić stavlja točku na i te svojim drugim golom donosi slavlje domaćima. Sve u svemu dobra utakmica u Mihaljevcima i zaslužena pobjeda Croatije.

- Kada nam je ždrijeb dodijelio Hajduk bili smo sretni i veselili se toj utakmici no nažalost dogodila se Graševina par dana ranije i na kraju se ispostavilo da je utakmica došla u jako nezgodno vrijeme. Vrlo težak protivnik, iako je došao u dosta izmijenjenom sastavu, no ipak ekipa iz višeg ranga. Promjenio sam dosta u odnosu na prošlu utakmicu i to je urodilo plodom. Prvo poluvrijeme je prošlo dosta oprezno s obje strane više se pazilo da netko ne pogriješi nego što se razmišljalo o pogotku. U drugom dijelu je do izražaja došla kvalitetnija pripremljenost igrača Hajduka i u tom periodu je dominirao naš mladi vrata Tin i obranio dvije izgledne prilike napadačima Hajduka. Zadnjih 15 minuta u igru ulazi Stjepan Vasić koji rješava utakmicu sa dva pogodaka, drugi na asistenciju svog brata Nikole. Sve pohvale igračima koji su fantastično reagirali nakon katastrofe prije par dana – izjava je Marka Krmpotića, trenera Croatije.

Požega je u konačnici opravdala ulogu favorita i preskočila gostovanje u Pavlovcima, ali je Mladost pokazala kvalitetu i dobrano namučila favoriziranog gosta. Tek su u drugom poluvremenu Požežani preko iskusnog dvojca Miroslav Lujić – Valentino Podobnik uspjeli slomiti otpor Mladosti koja se 10-ak minuta prije kraja golom Brune Kićana vratila u igru, no do kraja ipak nisu uspjeli do poravnanja i eventualnih jesanaesteraca. –

- Dobra, više prijateljska utakmica. Malo faula, čista igra, gost napadao, mi dobri. Čestitam gostima iako smo i mi imali svoje šanse. Odlična provjera pred subotu kad imamo još jednog jakog protivnika – rekao je nakon susreta trener Mladosti Igor Smoljanović.

Općinski dvoboj, jer derbijem ga ne smijemo nazvati, završen je teškim potopom Sloge na domaćem terenu. Nije neočekivano ali ipak malo ružno na kraju zvuči tih 0:10. Već je sve bilo odlučeno nakon uvodnih 45 minuta kada je Papuk na krilima raspucanog Matković – Grgića koji je postigao tri komada, uz po jedan Ivana Raguža i Tomislava Fore, imao nedostižnih 5:0. U nastavku još jednom pogađa Raguž, dva puta Marijan Šubara a po jednom Leonardo Nović Ivanović i Alen Solina.

Nogometaši Jakšića opravdali su ulogu favorita u Čaglinu sa po pogotkom u svakom poluvremenu osigurali prolaz u naredno kolo. U zanimljivoj, razigranoj ali i u završnici nervoznoj utakmici Jakšiću je prednost u prvom dijelu donio kapetan Domagoj Kovačević, dok je pobjedu zakapario Marko Grbeš golom u 63. minuti. Posljednjih desetak minuta gosti su igrali s igračem manje, no brojčanu prednost Omladinac nije znao iskoristiti da zakomplicira završne minute.

Identičnim 0:2 rezultatom slavio je i Lipik 1925 protiv Graševine u Vetovu. Očekivano odlična utakmica, napadački nastrojene obje momčadi u čemu su gosti pokazali više mirnoće u završnici te su golovima Tea Duvnjaka i Leonarda Rusmira sa samog otvaranja drugog poluvremena izborili plasman u četvrtfinale.

Unatoč strijelcima, prvo ime Lipika bio je nesavladivi Roberto Zanetti koji je i u Vetovu pokazao da je godinama unazad ponajbolji vratar požeško slavonske županije.

– Dobra utakmica rezultat nije realan promašili smo bar 6 mat lopti odnosno golman Zanetti nas je uništio svojim bravuroznim obranama. Čestitam Lipiku na prolazu i dobroj utakmici. Moji dečki nakon ove utakmice mogu uzdignute glave nastaviti trenirati i igrati. Pokazali su da mogu, a to su i zaslužili. Bravo dečki – poručio je Dario Pažin, trener Graševine.

I za kraj, svoje mjesto među osam najboljih u ovosezonskom izdanju Kupa osigurali su nogometaši BSK-a iz Buka koji su uvjerljivo slavili u Golobrdcima protiv tamošnjeg Parasana. I kad nema Josipa Jakovljevića imaju Bučani napadačkih rješenja, svih šest današnjih pogodaka potpisali su Gabrijel Marčinović i Ivan Buturac.

U prvom poluvremenu svaki po jedan, a u nastavku kad se “otvorilo” Buturac je zabio još jedan, a sjajni Marčinović tri, odnosno ukupno četiri komada. Imao je Parasan priliku barem ublažiti ovaj težak poraz, no Mazala nisu uspjeli svladati ni s bijele točke. 

(sportalo.hr)

Pročitano 577 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Travanj 2022 10:07