Petak, 17 Prosinac 2021 08:41

Vlado Drkulec izabran za predsjednika Sportske zajednice Požeško - slavonske županije

POŽEGA - U ponedjeljak, 25. listopada 2021. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi je održana redovna izborna sjednica Skupštine Sportske zajednice Požeško - slavonske županije. Na sjednici je bilo nazočno 13 od 15 članova Skupštine. 

Teniski savez Požeško-slavonske županije podnio je zamolbu za prijem u članstvo u Sportsku zajednicu Požeško-slavonske županije, a kako je taj Savez  ispunio je sve uvjete za prijem u punopravno članstvo, Skupština je jednoglasno prihvatila zamolbu, a nakon toga su delegati verificirali predstavnika Teniskog saveza Požeško-slavonske županije Ivana Penavu za člana Skupštine koja sada broji 16 članova. 

Od osnutka Zajednice, 1996. do 2017. godine predsjednik je bio Luka Balenović, nakon toga je četverogodišnji mandat (2017.-2021) odradio Igor Starčević (Županijski rukometni savez) dok je na sjednici održanoj 25. listopada 2021 za novog predsjednika u mandatu 2021. - 2025. jednoglasno izabran Vlado Drkulec koji je u Skupštini predstavnik ispred Požeškog športskog saveza.  

Novi predsjednik Drkulec se zahvalio na izboru i na ukazanom povjerenju i dodao: - "Ukazano povjerenje je i velika obveza a ja se zahvaljujem svima Vama koji svoje vrijeme i sposobnosti ulažete u obnašanje dužnosti u klubovima. Znam da nitko od vas nema osobni interes i da sve obavljate volonterski i za to niste adekvatno vrednovani nego ste izloženi onima s druge strane ograde koji komentiraju. Zaslužujete priznanje i da Vam se objektivno valozira doprinos. Potrebno je do kraja godine analizirati ostvareno i sagledati stvarne potrebe do kraja godine. Trebamo pripremiti Kriterije za raspodjelu do kraja iduće godine ali i dati izvješća o utrošenim sredstvima u 2021.godini."

Dopredsjednik je ostao i dalje Drago Lucić (Županijski nogometni savez), a u Izvršnom odboru još su Vladimir Englman (Županijski košarkaški savez), Igor Starčević (Županijski rukometni savez) i Darko Zovko (Županijski kuglački savez). U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Beluškov, Jozo Marić i Boro Marković.

Skupština je u skladu sa člankom 10 Statutom jednoglasno dala ovlaštenje za zastupanje predsjedniku Sportske zajednice Požeško-slavonske županije Vladi Drkulcu.

Na kraju je predsjednik Drkulec naglasio je problem koji Zajednica ima od veljače 2021. jer nema Glavnog tajnika. Albinko Bagarić (Županijski školski sportski savez) upozorio je na veliki problem koji ima Školski sportski savez Požeško-slavonske županije jer nemaju pomoć od Zajednice oko organizacije školskih natjecanja. Naglasio je da je organizacija školskih natjecanja zahtjevna i da im treba pomoć : - "Školski savez dobio je 10 vježbaonica od Hrvatskog školskog sportskog saveza, a obveze oko plaćanja i izvještaja su ogromne. Školski sport je dobio 20.000,00 kn od planiranih 60.000,00 kn a sredstva su nam potrebna jer imamo natjecanja u čak 35 sportova. ( dječaci i djevojčice osnovna škola, mladići i djevojke srednja škola i još 5. i 6. razrede dječaci i djevojčice)".

Vladimir Englman je predložio da se od Županije traži dodatnih 100.000 kn za potrebe nagrađivanja profesora koji dovode djecu na natjecanja. Istakao je da se svaki vjećnik plaća pa i svaki nadzorni odbor samo profesori rade za kikiriki - :"Sredstva treba rasporediti na one koji dovode djecu na natjecanja pa tko koliko nastupi na natjecanjima toliko će novaca dobiti. Mi radimo u sportu zato što to volimo a njima je to posao za koji nisu adekvatno plaćeni. Djece je sve manje. Profesori upućuju djecu u sport a za to profesori nisu motivirani. Ako budemo čekali da netko drugi to prepozna nećemo to dočekati. Profesori su prvi filter za usmjeravanje u sport."

Predsjednik Drkulec zatražio je delegate njihovo mišljenje na koji način može Zajednica funkcionirati do kraja godine bez Glavnog tajnika. 

Drago Lucić naglasio je da sada u osobi predsjednika Zajednica ima ovlaštenu osobu za zastupanje a tajnika nema od veljače pa je funkcionirala. Istakao je da je glavni tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović pomogao u pripremi ove Skupštine pa će pomoći i do kraja godine, a do tada treba pripremiti novi Statut i Poslovnike o radu Skupštine i Izvršnog odbora. 

Vlado Drkulec rekao je da će se Izvršni odbor pripremti sve potrebno za raspisivanje natječaja za Glavnog tajnika Zajednice.

Bivši predsjednik Igor Starčević je upoznao članove Skupštine da je prostor za ured Sportske zajednice Požeško-slavonske županije planiran u staroj Glazbenoj školi, ali da taj prostor treba urediti odnosno da ugovor o najmu još nije potpisan sa Gradom Požega koji je vlasnik tog objekta. 

Uskoro bi trebala biti održana i nova sjednica Skupštine na kojoj će biti promijenjen Statut koji je mijenjan i na posljednjoj redovnoj sjednici održanoj 28. siječnja 2021. Požeško - slavonske županija je u svom prijedlogu Proračuna za 2022. za svoju Sportsku zajednicu u narednoj godini planirala 500.000 kuna. U 2021. godini Zajednica je od Županije dobila 650 000 kuna. 

Požeško - slavonska županija je i dalje uvjerljivo posljednja u državi po visini izdvojenih sredstava za sport iz svog godišnjeg proračuna pa je tako i Proračun njihove Sportske zajednice uvjerljivo najmanji od proračuna koje imaju ostale županijske sportske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Pročitano 802 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Prosinac 2021 14:04