Srijeda, 16 Veljača 2022 07:20

Gojzericom kroz Hrvatsku : Medvednica, 12. i 13. 02. 2022.

POŽEGA / ZAGREB - Gojzerice su i ovaj vikend bile aktivne, planinarilo se i istraživalo po najposjećenijoj hrvatskoj planini Medvednici. Prilikom dolaska na Medvednicu članovi Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica" dolaze do Tomislavovog doma odakle je startala njihova pustolovina.

Krenulo se preko Činovničke livade rutom 39 prema Horvatovim stubama. Sam vrh Sljemena počastio ih je snijegom i pogledima od kojih zastaje dah kao i pogledom na novu impozantnu Sljemensku žičaru. Dolazak na same Horvatove stube iskoristili su za kratku pauzu i fotografiranje.

Uslijedilo je penjanje prema livadi Hunjka gdje su i ručali u restoranu Mala Hunjka koji svakako preporučavaju. Nakon okrjepe je uslijedio povratak do Tomislavovog doma preko Sljemena. Prilikom silaska sa Medvednice se stalo na poznatu novoobnovljenu turističku atrakciju Medvedgrad.

Kako je vodič izleta Boro Jukić naglasio “Sada slijedi šou” tako je i bilo budući da su sjeli u automobile i odvezli se do Planine Donje. Uslijedio je uspon na Lipu Rog te noćenje u istoimenom domu. Sam uspon do Lipe je bio gotovo legionarski budući da su svi nosili po dvadesetak kilograma. Ali šta je to za jednu “Gojzericu”.

Uslijedila je večere i zasluženi odmor u domu uz kovanje novih planova i planinarski osmijeh. Ni pijetlovi se nisu probudili ali zato jesu predsjednik Društva Višeslav Turković i dobri duh ovog izleta Ante Bošnjak. Mislimo da je ključna riječ buđenja bila “Grohot” ali se svakako neki nisu dali smesti.

Popila se kavica i rakijica i zaputilo se put Gornjeg Vrapča gdje nas je dočekala vesela ekipa HPD “Sokol” Zagreb. Kako je dan bio sunčan i vedar požeški planinari prepustili su se na milost i nemilost svojim domaćinima te krenuli put Kamenih svata.

Sami Sokoli su donijeli neku posebnu energiju te su prešli dvadesetak kilometara uz gotovo 1000m nadmorske visinske razlike. Obišli su slap Ferendol, Dragulinec, Ponikve, Kamene svate, Pl. kuću Kamene svate te slap Sopot.

Gojzerice se i ovom prilikom posebno zahvaljuju predsjedniku HPD “Sokol” Dubravku Šalati i njegovoj ekipi Sokola i Vudrenih Sokola te se unaprijed vesele daljnjim zajedničkim planinarenjima. Požežani su na kraju jednoglasno zaključili: “Medvednico mi ćemo ti se vratiti”.

Fotografije najbolje mogu pokazati što su požeški planinari vidjeli i doživjeli…. Bilo kuda “Gojzerica” svuda.

Pročitano 310 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Veljača 2022 11:45