Srijeda, 22 Ožujak 2023 13:41

Na 41 "Papučkim jaglacima" sudjelovalo čak 65 planinarskih društava sa preko 2000 planinara

VELIKA - Planinarska manifestacija "Papučki jaglaci" utemeljena je 1982. godine. Ova planinarsko-rekreativna te turistička manifestacija je zamišljena kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije i ostalih ljubitelja prirode, posebice mladeži.

Po prvi puta "jaglaci" su se održali u dva dana, 18. i 19. ožujka 2023. što je svakako bila jedna od novina u dugoj povijesnoj tradiciji ove manifestacije. Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće.

Prvog dana manifestacije planinari su pohodili jednu od najljepših staza na Papuku a to je upravo "Staza jaglaca" kojom su planinari krenuli nakon otvorenja od Planinarskog doma „Lapjak“ prema "Starom gradu" te Tauberovim stijenama i Vrhu Lapjaka.

Nakon povratka sa staze sve okupljene je čekala bogata ugostiteljska ponuda hrane i piće te nastup grupe "Duo amor". Gosti večeri i iznenađenje za prvi dan manifestacije bio je Tamburaški sastav "Fijaker" koji je svojom svirkom zabavio sve posjetitelje i planinare na manifestaciji.

Drugog dana već po tradiciji brojna planinarska društva iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Slovenije njih čak 65 okupilo se kod Planinarskog doma "Lapjak" u Velikoj. Domaćin je sve počastio planinarskim doručkom i čajom a na štandovima su se mogli kupiti razni planinarski suveniri te promidžbeni materijali Parka prirode Papuk i Turističke zajednice "Zlatni Papuk".

Prilikom otvorenja manifestacije sve okupljene su pozdravili predsjednik HPD "Sokolovac" Bruno Horvat, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, predstavnik Parka prirode Papuk Goran Pavić, pročelnik u Općini Velika Valentin Raguž, direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović, predsjednik Udruge Slavonski planinari Oto Tosenberger, te pročelnica za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

Koordinator vodiča HPD Sokolovac Ratimir Čajka upoznao je sudionike ovogodišnjih Papučkih jaglaca sa šest pravaca po kojima će hoditi sudionici u trajanju od tri do sedam sati. Ukupno više od 2000 planinara te ostalih ljubitelja prirode krenuli su stazama Papuka te preplavila šumu planinarima i čistim užitkom pozdravljajući dolazak proljeća.

Nakon dolaska sa staza svi sudionici mogli su degustirati eno i gastro ponudu ovoga kraja te kupiti nešto za uspomenu na ovu manifestaciju. Večer uz domaće glazbene snage su začinili "Požeški tamburaši" koji su okupljene zabavljali do kasnih večernjih sati.

Za iduću godinu Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" najavljuje brojna iznenađenja te novine a sve kako bi brojni posjetitelji i gosti mogli uživati u ovoj najvećoj planinarskoj manifestaciji na ovim prostorima.

Pročitano 241 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Ožujak 2023 13:53