Utorak, 15 Kolovoz 2023 17:56

Promatranje zvijezda padalica – Suze Sv. Lovre – izlet članova HPD Gojzerica Požega

POŽEGA - U dva dana održana su dva podosta zanimljiva noćna izleta članova Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica na Požešku goru i obronke Psunja, s ciljem promatranja zvijezda padalica koje su u ovom dijelu godine vidljive na vedrom ljetnom nebu. Odaziv je kao i svake godine bio više nego dobar. Organizator i vodič na oba izleta bio je licencirani vodič i entuzijast profesor Ivica Šnajder.

U petak, 11. kolovoza, povodom blagdana Svetog Lovre HPD Gojzerica Požega održala je tradicionalni noćni planinarski izlet na Požešku goru, pod stručnim vodstvom Ivice Šnajdera. Vesela i šarolika skupina oko 25 zainteresiranih zaputila se dobro znanim putem od centra Požege preko Grginog dola na Požešku goru.

Prolazeći gradom i obroncima naše gore gledali su smiraj dana i polagano spuštanje noći, koja im je ovoga puta bila prijateljica kako bi mogli uživati u onome, zbog čega su zamijenili boravak u kući ovom predivnom šetnjom. Krenuli su gledati Perzeide ili, kako se još kaže, suze svetog Lovre.

Uživali su u prekrasnoj ljetnoj noći na gori s pogledom na nebesko prostranstvo, posuto zvijezdama kao i na svjetla grada. Zaputili su se do polja lavande, gdje ih nisu ometala svjetla grada i gdje su neometano brojali zvijezde padalice (a bilo ih je mnogo). Možda je čak nekome od njih prošla i neka želja kroz misli... Tko zna?

Već iduće noći, sa subote na nedjelju (12./13. kolovoza) održano je noćenje pod zvijezdama na obroncima Psunja, također s ciljem promatranja zvijezda padalica. Ivica Šnajder okupio je veselu ekipu u podnožju arheološkog nalazišta Rudine.

Noćenje pod zvijezdama ove godine prošlo je bez kiše, bez svjetlosnog zagađenja, bez mjesečine….bilo je najidealnije, baš onako kako se može zamisliti i poželjeti. Nakon obilaska Rudina, raširili su šatore, naložili logorsku vatru te pekli i jeli u izobilju.

Za hrabre je bilo spavanje pod vedrim nebom, gledanje i brojanje zvijezde koje padaju, bio je to pravi zvijezdopad. Bio je to pravi izazov i doživljaj. Bilo čarolije u ovoj tišini koju je ometao žubor potoka, padanje lista sa stabla i ostali zvukovi noći.

Do iduće godine opet!

 

Pročitano 336 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Kolovoz 2023 18:08