Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 09:17

3. Memorijalni pohod HPD Gojzerica - "Od Premužića do Štampara"

POŽEGA / ORIOVAC - U organizaciji Podružnice Oriovac - HPD Gojzerica Požega, jučer je u Oriovcu održan 3. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara. Pohod je započeo okupljanjem planinara u središtu Oriovca, uz tradicionalni planinarski doručka i topli čaj te rakiju za zdravicu.

Nakon prijave društava i druženja pristiglih gostiju, okupljenim planinarima obratili su se: prvo Karlo Tomljenović ispred Udruge Most 352 Oriovac, zatim načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić te predsjednik općinskog vijeća Matija Jošić, a onda su uslijedili planinarski predstvanici: predsjednik HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković, predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza Goran Bašić i za kraj Zoran Ivezić, voditelj Podružnice u Oriovcu.

Govornici su pozdravili nazočne i kratko se osvrnuli na organizaciju 3. Memorijala i na značaj Ante Premužića i Andrije Štampara za ovaj kraj i planinarstvo općenito. Nakon toga odali su počast značajnim Oriovčanima i poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem lampiona i minutom šutnje ispred spomenika.

Nakon toga krenuli su na stazu prema Kasonjskom vrhu, gdje je završavala kraća staza dok je duža nastavila prema Brodskom Drenovcu. Dio ekipe koji je hodao lakšu stazu vratio se s Kasonjskog vrha preko Unke u Oriovac, dok su ostali nastavili sa stazom. Na putu su se zaustavili kraj rodne kuće Andrije Štampara, crkve Svetog Dimitra u drenovačkom groblju i kuće u središtu Brodskog Drenovca u kojoj je odrastao znameniti velikan.

Nakon obilaska svih ovih znamenitosti, vratili su se trasom SPP-a natrag prema Oriovcu. U Oriovcu ih je dočekao topli grah i raznolika ponuda pića, kao okrijepa nakon prijeđenih 20-tak kilometara. Sve se nastavilo druženjem u dobrom raspoloženju, uz glazbu iz zvučnika te široku ponudu lokalnih OPG-a. Za kraj dodijeljene su zahvalnice planinarskim društvima, koja su nazočila ovom hvalevrijednom planinarskom događaju.

Nakon toga je uslijedila predstava amaterskog brodskog kazališta, pod nazivom: Tko leži, ne bježi. Predstava je bila šećer za kraj, ponudivši komične scene koje su duboko nasmijale već dodvoljno vesele planinare. Nakon održane predstave planinari su se razišli svojim kućama.

Posljednji su poprište napustili planinari iz Požege, koji su imali organizirani prijevoz autobusom te domaćini iz Podružnice Oriovac.

Ovaj pohod u Oriovcu posjetilo je nekoliko stotina planinara iz Republike Hrvatske i obližnje Bosne i Hercegovine. Bila su tu nazočna sljedeća planinarska društva: HPD Gojzerica Požega (kao organizator) s Podružnicom Oriovac, HPD HZZO Požega, HPD Sokolovac Požega, HPD Vidim Kutjevo, PD Videta Srbac (BiH), HPD Zagreb Matica, HPD Vihor Zagreb, PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Papuk Virovitica, HPD Cibalija Vinkovci i niz udruga s područja općine Oriovac.

Zahvaljujući svim ovim pokazateljima možemo reći da je manifestacija uspješno održana te da iz godine u godinu prerasta u ozbiljnu manifestaciju, koja privlači sve više znatiželjnih planinara. Do iduće godine, vidimo se opet! - poručili su iz HPD Gojzerica. 

Pročitano 283 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 13:06