Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 11:29

Planinari HPD-a "Sokolovac" Požega na tradicionalnoj Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

HRVATSKA KOSTAJNICA - Već po tradiciji 10. godinu za redom članovi HPD "Sokolovac" Požega pohodili su Zrinsku goru povodom tradicionalne i najveće "Kestenijade" u Hrvatskoj Kostajnici. Navedena manifestacija je jedan od najljepših i najposjećeniji događaja.

Druželjubivi planinari su se okupili u ranim jutarnjim satima te krenuli put Pounja. Kratku pauzu za okrjepu su napravili u Hrvatskoj Dubici u jednom od životopisnih kafića ovoga kraja koji je već nezaobilazno planinarsko stajalište.

Prilikom dolaska u Hrvatsku Kostajnicu planine su dočekali domaćini PD "Djed" koje je organiziralo pohod. Nakon kratkog druženja i razgovora krenulo se na hodnju pješačko-planinarskom stazom ispred srušene Crkve Sv. Nikole prema slomljenom pejzažu Gordana Lederera gdje je bila kratka pauza i fotografiranje.

Nakon toga planinarska družina je nastavila hodati vijencom prema park šumi Djed gdje je organiziran ručak u istoimenom restoranu. Cijelim putem hodnje pucao je prekrasan pogled prema rijeci Uni koja je bogata ribom te ugodna za kupanje i vožnju čamcima. Odrezak od kestena te brojne druge gastro delecije vezane uz navedeni proizvod nikoga od planinara nisu ostavile ravnodušnima.

Novouređenom stazom od restorana planinari su se spustili do crkve Sv. Antuna gdje se održavala manifestacija. Nadaleko poznata Kestenijada, jedna od najvećih, najatraktivnijih i najposjećenijih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj bila je mamac za tisuće posjetitelja koji su je došli obići po ugodnom i toplom vremenu. Kao i svake godine, bio je pripremljen bogat i raznovrsni turističko-gospodarski, kulturno-zabavni, gastronomski i sportski program te sadržaj za sve ukuse i uzraste.

Gosti večeri su bili poznati tamburaški sastav "Slavonske lole". Planinari su uživali u bogatom programu te brojnim gastro delicijama počevši od pečenog kestena te brojnih kolača koji se prave od njega. Najhrabriji dio ekipe otišao je u Zrinski grad, utvrdu iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice.

Puni dojmova i zadovoljstva planinari su se uputili kućama te najavom novog izleta iduće godine na navedenu manifestaciju. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Pročitano 296 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 11:37