Nedjelja, 15 Listopad 2023 23:05

Planinari Gojzerice na Petrovoj gori i tradicionalnoj Kestenijadi u Petrinji

PETRINJA - Upravo je završio veoma zanimljiv dvodnevni planinarski izlet u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega, pod stručnim vođenjem Višeslava Turkovića, na Petrovu goru i Kestenijadu u Petrinji.

Požeški planinari su u subotu u ranim jutarnjim satima otputovali prema Petrinji, gdje su domaćini iz HPD Zrin Petrinja uz pomoć Turističke zajednice Grada Petrinje organizirali tradicionalnu kestenijadu. Kao i svake godine planinari su se okupili u centru Petrinje, gdje je za njih organiziran doček od strane domaćina. Ove godine zahvaljujući prekrasnom jesenskom danu, odaziv je bio jako dobar. Okupilo se tu nekoliko stotina planinara iz cijele Hrvatske, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Sve nazočne planinare pozdravila je Kristina Suppe, predsjednica društva i direktorica TZ Petrinja. Nakon pozdravnog govora planinari su krenuli na stazu prema planinarskom domu Matija Fijak na obližnjoj Hrastovačkoj gori, gdje su domaćini za sve organizirali veoma bogat program. Bilo je tu zanimljivih štandova s proizvodima lokalnih OPG-a i obrtnika. Sve je bilo popraćeno izvrsnim zvucima rok glazbe, koju je izvodio Glory days revival band te dobrom ponudom hrane i pića.

U blizini doma nalazi se metalni vidikovac na vrhu Cepeliš KT HPO 7.5., 415 mnv, koji je ujedno najviši vrh Hrastovačke gore. Gojzerice su tijekom programa uhvatile vremena i popele se na vidikovac, osvojivši tako još jedan zanimljiv vrh. Prije završetka programa organizirane su različite igre za posjetitelje, koje su dodatno podigle raspoloženje poput bacanje kamena s ramena u muškoj i ženskoj kategoriji. Nakon službenog djela zabava se nastavila do kasnih noćnih sati, u krugu organizatora i gostiju iz Požege.

A onda je uslijedio odmor u prekrasno uređenim sobama, matičnog doma u vlasništvu PD Zrin Petrinja. U ova dva dana osim Kestenijade u Petrinji, planinari HPD Gojzerica Požega posjetili su i Petrovu goru, gdje su ispenjali njen najviši vrh Veliki Petrovac KT HPO 7.4., 512 mnv.

Osim njega obišli su ostatke obližnjeg pavlinskog samostana Sv. Petra iz srednjeg vijeka i grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Snačića (Svačića). Hrvatski kralj poginuo je ovdje u bitci s Ugarima 1097 godine, poznatijoj pod nazivom Bitka na Gvozdu. Danas se ova planina kao njegovo posljednje počivalište, zove prema njemu Petrova gora.

Osim svih povijesnih znamenitosti ovo područje bogato je gljivama i kestenjem, tako da su planinari mogli uživati prikupljajući plodove jeseni. Kući su se vratili zadovoljni, puni dojmova i novih prijateljstava.

Do iduće zgode i nezgode!

Pročitano 233 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 09:04