Ponedjeljak, 22 Siječanj 2024 06:52

Članovi HPD Sokolovac na tradicionalnom 12. pohodu na najviši vrh Požeške gore - Kapavac

POŽEGA / ZAKORENJE - U organizaciji HPD "Sokolovac" Požega - Planinarske sekcija "Kapavac" Zakorenje i ove godine je održan tradicionalni pohod na najviši vrh Požeške gore "Kapavac". Početak planinarske godine po običaju počinje u Zakorenju, malom pitomom Slavonskom mjestu kojega pohode brojni planinari željni užitka, hodanja i dobre zabave.

Kao i prijašnjih godina planinarska društva iz kontinentalne Hrvatske njih 16 odazvalo se pozivu domaćina te njih oko dvjestotinjak u nedjelju, 14. 01. 2024. krenulo u pohod na Požešku goru. Prije samo polaska domaćin je organizirao planinarski doručak tradicionalne slavonske gastro specijalitete te poznate tekuće pripravke ovoga kraja. Ispred organizatora sve su pozdravili te najavili pohod predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat, predstavnik sekcije "Kapavac" Zakorenje Slavko Lončarević dok se ispred pokrovitelja zahvalio svim sudionicima Tomislav Galić direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

S obzirom na vjetrolom te brojno srušeno drveće koje je ostalo iza nedavnog nevremena u požeškom kraju planinari su hodali nešto izmijenjenom rutom. Bez obzira na izmjene svi gosti ostali su zatečeni prekrasnom prirodom i snijegom koji je prekrivao stazu. S obzirom na navedene okolnosti tradicionalno slavonsko kolo članovi Kulturno-umjetnočko društvo "Berda" iz Brestovca zajedno sa ostalim planinarima otplesali su ispod samog vrha radi sigurnosti svih sudionika. Veselo druženje brojnih gostiju, planinara te ostalih trajalo je više od sat vremena uz vatru, pjesmu i ples nakon čega se krenulo nazad u Zakorenje.

Sve sudionike pothvata u Vatrogasnom domu u Zakorenju čekao je tradicionalni ručak grah s kobasicom te glazba uživo. Veselje i zabava su trajali do kasnih večernjih sati. Vodiči izleta su bili Dražen Jakoubek, Dragan Davidović i Branimir Bartolović ispred HPD "Sokolovac" Požega. Ovaj planinarski susret je značajan i zanimljiv zbog činjenice da osim osvajanja vrhova planinari i izletnici plešu kolo na neto osvojenom vrhu u tradiciji s mjestom u kojemu se nalaze.

Kao i svake godine za sigurnost svih sudionika bili su zaduženi članovi HGSS-a. Pokrovitelji manifestacije i ove godine su bili Općina Brestovac, Požeško-slavonska županija i Turistička zajednica Zlatni Papuk.

Pročitano 95 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Siječanj 2024 09:00