Utorak, 13 Veljača 2024 10:06

Nedjeljni izlet članova HPD Gojzerica na Samoborsko gorje

SAMOBOR - Ranog  nedjeljnog jutra, 11. veljače, osamnaestero planinara iz Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica" s dva kombija krenulo je na izlet na Samoborsko gorje, pod sigurnim vodstvom vodiča Bore Jukića. Nakon dva i pol sata vožnje, vesela ekipa stigla je do sela Dragonoš kod Samobora. Tu su parkirali kombije i pošli planinariti prema vrhu Veliki Lovnik.

Nakon pola sata hoda kroz uglavnom bukovu šumu stigli su do planinarske kuće, tj. gostinjca Sveti Bernard gdje su se malo odmorili i nastavili do vrha Veliki Lovnik (737 mnv), na kojem je postavljeno raspelo. Ovdje je oznaka i naziv vrha na jednoj bukvi, kao i kutija sa žigom KT HPO. Bilo je i malo kiše te magle, ali kasnije se vrijeme poboljšalo kao i raspoloženje naših planinara. Vratili su se istim putem u Dragonoš te nastavili na drugu stranu prema vrhu Japetić, koji je bio njihov primarni cilj. U šumi ih je obradovalo i prvo proljetno cvijeće: visibabe, jaglaci, proljetni drijemovac i kukurijek.

Nakon manje od dva sata stigli su na najviši vrh Samoborskog gorja Japetić, visok 879 m. Na ovom vrhu se nalazi "piramida" - vidikovac visok 12 metara, s kojeg se pruža lijep pogled na sve strane. Ovaj metalni vidikovac od 1889. do 1960. nalazio se na Sljemenu, a 1960. je rastavljen, prevezen i sastavljen na Japetiću.

Zbog očuvanih prirodnih ljepota, Japetić je proglašen posebnim rezervatom šumske vegetacije, u sklopu Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Nakon uživanja u pogledu s vrha vidikovca, nastavili su do planinarskog doma Žitnica, koji se nalazi oko 1 km jugozapadno od vrha Japetić, na vrhu strme livade Žitnica, na 815 mnv. Ručali su i odmorili se na terasi doma s koje se pruža jako lijep pogled na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu.

Nakon odmora vratili su se do Dragonoša i odvezli u Samobor, gdje su posjetili 198. Samoborski fašnik, jednu od najstarijih pokladnih manifestacija u Republici Hrvatskoj. Uživali su u veselim maškarama i čuvenim samoborskim kremšnitama.

Za kraj izleta popeli su se na jedan stjenoviti vrh Samoborskog gorja na kojem se smjestio Stari grad Okić (499 m), srednjovjekovna utvrda čije se stijene s južne strane odavno koriste kao alpinističko penjalište. Onima kojima to nije poznato prvi penjački uspon na području Hrvatske napravila je žena Dragojla Jarnević i to baš na stijeni Okića, koji je udaljen 5 km od Samobora, a u podnožju se nalazi planinarski dom Dr. Maks Plotnikov, koji im je poslužio kao još jedna baza za odmor.

Nakon ovog lijepog i sadržajnog izleta zadovoljni planinari, puni lijepih dojmova, uputili su se svojim kućama u Požegu.

Pročitano 238 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 13 Veljača 2024 11:38