Nedjelja, 03 Ožujak 2024 20:18

Članovi HPD "Sokolovac" Požega na tradicionalnoj "Srimušijadi" na Papuku

VELIKA - Već po običaju članovi Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" su se okupili kod "Ćire" te je  njih tridesetak nakon kratkog razgovora krenulo put Velike na planinarsku manifestaciju koju pripremaju članovi tamošnjeg Planinarskog društva "Mališćak".

Nakon pozdravnih govora te planinarskog doručka koji je bio organiziran ispred prostora Turističke zajednice Zlatni Papuk oko tristotinjak planinara iz cijele Slavonije napravilo je zajedničku fotografiju ispred Crkve svetog Augustina u Velikoj te krenulo put planinarskih staza koje je organizirao domaćin.

U ponudi su bile dvije staze koje su vodile najljepšim dijelovima Papuka vremenskog trajanja od 3,5 i 4,5 sata. Navedene su bile kondicijski umjereno zahtjevne. Kod lovačke kuće u Dubokoj bilo je organizirano druženje uz omlet (kajganu) sa srimušem.

"Srimušijada" na Papuku označava dolazak proljeća i povoljnijeg vremena za boravak u prirodi. Ova tradicionalna manifestacija povezana je s buđenjem biljnog i životinjskog svijeta, posebice rastom divljeg luka u šumi, poznatog kao srimuša.

Planinari HPD "Sokolovac" puni dojmova prije polaska svojim kućama iskoristili su vrijeme za druženje u svom Planinarskom domu "Lapjak" gdje je uz dobru kapljicu potekla i slavonska pjesma. Koordinator izleta je bio Krešo Bubak.

Pročitano 210 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 03 Ožujak 2024 20:27