Nedjelja, 07 Travanj 2024 18:00

Terenska vježba 6. Opće planinarske škole Hrvatskog planinarskog društva "Gojzerica" Požega

VELIKA - Ove subote na Papuku je držana završna terenska vježba 6. Opće planinarske škole Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega, koju su vodili Frano Barišić i Višeslav Turković. Odmah nakon okupljanja i raspodjele opreme planinari su krenuli stazom od crkve Sv. Augustina, preko HEP NOC-a na Poljanice iznad Velike.

Tamo su ih čekali organizatori eko akcije: ''Za zeleni Papuk'', koja je uvrštena u 150 eko akcija Hrvatskog planinarskog saveza kojima se obilježava 150 godina aktivnog planinarstva u Republici Hrvatskoj. Inicijatori ove hvale vrijedne eko akcije su čuvari planinske prirode: Sanja Stojanović, Anita Savić, Dario Francuz i Ivica Šnajder, ispred HPD Gojzerica i HPD Sokolovac Požega.

Tu se okuplilo 100-tinjak ekološki osvještenih ljudi, najviše planinara, koji su zajedno očistili svo smeće iz šume napunivši nekoliko kontejnera. Odmah nakon eko akcije polaznici 6. OPŠ nastavili su prema Južnoj terasi, s koje se pruža jedan od najljepših pogleda. Pošto je dan bio prekrasan i sunčan, a pogled je sezao do Požeške gore i dalje, mogli su malo i uživati. Ovdje su odradili vježbu orijentacije uz pomoć karte Papuka i kompasa te mobilnih aplikacija, koje u današnje vrijeme znatno olakšavaju snalaženje planinarima.

Nakon toga nastavili su kroz šumu u smjeru vrha Mališćaka i istoimenog planinarskog skloništa, gdje ih je očekivala većina terenskih vježbi. Po dolasku na planinarsko sklonište, odmah nakon kraćeg odmora, nastavili su s nastavom. Tijekom nastave izradili su improvizirani rukohvat - tzv. gelender, vježbali čvorove, vježbali kretanje u navezu i upoznavali se s korištenjem potrebite planinarske opreme. Završivši vježbu krenuli su botaničkom stazom natrag te su tijekom puta vježbali kretanje u planini i planinarsku etiku. Frano Barišić, voditelj škole i poznati biolog, upoznao ih je s endemskim vrstama biljnog i životinjskog svijeta na ovom području.

Nakon završetka vježbe polaznici planinarske škole mogli su biti u potpunosti zadovoljni, jer su tijekom dana usvojili nova znanja prošavši pregršt zanimljivih i korisnih planinarskih tema. Pošto će uskoro imati pismeni ispit, u srijedu će se okupiti kako bi još jednom sve ponovili i bili spremni za 17. travnja kada ih očekuje završni ispit i podjela diploma.

Pročitano 375 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 07 Travanj 2024 19:07