Utorak, 23 Travanj 2024 08:33

Članovi HPD Sokolovac Požega pohodili staze „Od Ivane do Tadije“

SLAVONSKI BROD - Požeški planinari iz Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" Požega proteklog vikenda su odlučili pohoditi Brodsko Vinogorje gdje se održao tradicionalan planinarski pohod kojega organizira Planinarsko društvo "Dilj Gora" iz Slavonskog Broda. Ovaj zanimljiv i poučni događaj okuplja brojne izletnike i planinare iz cijele Slavonije koji se kreću stazama čarobne diljske prirode koja je inspirirala poznate književnike iz ovoga kraja Ivanu Brlić- Mažuranić i Dragutina Tadijanovića.

Već po ustaljenoj praksi planinari su se okupili kod "Ćire" te krenuli autoposadama prema svome odredištu planinarskom domu "Đuro Pilar" nedaleko od grada Slavonskog Broda. Prilikom dolaska sve sudionike je dočekao tradicionalan planinarski doručak kruh s masti i čaj.

Poslije pozdravnog govora domaćina krenulo se na stazu uz vođenje planinarskih vodiča. Cjelokupna staza prilikom pohoda se mogla obići za 6 sati uz nekoliko pauza. Staza nije bila prezahtjevna te je bila prilagođena svim sudionicima. Trasa pohoda je bila Planinarski dom – Brlićevac (ljetnikovac obitelji Brlić gdje je boravila i pisala Ivana Brlić-Mažuranić) – Sveta Petka (izvor i izletište) – Rastušje (rodna kuća Dragutina Tadijanovića) – Šuma Striborova (uređeno dječje igralište s likovima od drveta iz bajki I. B. Mažuranić) – Planinarski dom.

Svi sudionici pohoda mogli su uživati u prekrasnim vidicima te prirodi koja se nalazi u punom buđenje. Miris trave i cvijeća pratio je planinare uz poglede prema susjednoj državi. Po povratku sve sudionike je dočekao tradicionalni planinarski grah, nakon čega je nastavljeno veselo planinarsko druženje uz glazbu i ples do kasnih poslijepodnevnih sati. Petnaestak planinara iz Požeštine se odlučilo za ovaj tradicionalni izlet koji su svojim kućama ponijeli samo lijepe uspomene. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Pročitano 163 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Travanj 2024 08:48