Utorak, 23 Travanj 2024 08:51

Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" dobilo četiri nove markacistice

POŽEGA - Članice markacističke sekcije Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" iz Požege: Vesna Matoković, Elizabeta Radetić, Spomenka Mušec i Katica Bartošek ovog su vikenda uspješno položile ispit za markacistice. Tečaj je organizirala Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza u suradnji s Planinarskim društvom "Krndija" iz Našica.

Teorijski dio tečaja održao se u prostorijama planinarske kuće "Krndija" u Londžici, a praktični dio na području Krndije. Markacisti su planinari koji volonterski obilježavaju i održavaju planinarske putove. Djeluju u osnovnim planinarskim udrugama te u županijskim i gradskim planinarskim savezima, a njihov rad koordinira Komisija za planinarske putove HPS-a.

Organizirano djelovanje markacista uređeno je Pravilnikom Komisije za planinarske putove HPS-a. Markacistice i markacisti sve to rade kako planinari ne bi zalutali. Također, kada obilježavaju putove rade to za sve planinare - a ne samo za domaće, koji ionako poznaju svoj kraj.

Stoga markacistička sekcija HPD Sokolovac vrijedno radi na održavanju gotovo 75 kilometara planinarskih putova za koje je zadužena prema registru HPS-a na korist čitave planinarske zajednice. Zato je ovo povećanje broja educiranih markacista u HPD "Sokolovac" jamstvo da će se planinarski putovi za koje je "Sokolovac" zadužen i dalje kvalitetno i redovito obnavljati.

Pročitano 155 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Travanj 2024 08:55